Kiralyhelmec1 Kiralyhelmec2 Kiralyhelmec3 Kiralyhelmec4 Kiralyhelmec5
Az Édenkert Bölcsőde és Óvoda nyílt napján sok érdeklődő szülő, család érkezett az új épületbe és annak játszóterére. Jó volt látni, ahogyan az épületet birtokba veszik a gyerekek és egyre bátrabban próbálják ki a már meglévő játékokat. A szülők nyilván más szemmel járták be az épület helyiségeit és az intézmény indulásával, működésével kapcsolatban is feltették kérdéseiket, amelyek közül néhányra e helyen is választ adunk:
 
Csak református gyerekek járhatnak az egyházi óvodába?
Nem. Az Édenkert Óvodába mindenkit szeretettel fogadunk függetlenül a felekezeti hovatartozásától. 
 
Mikor indul az óvoda?
Az Iskolaügyi Minisztérium 2021. szeptember 1-től sorolta be az Édenkert Óvodát és annak konyháját az oktatási intézmények hálózatába, így az új intézmény ez időponttól kezdi meg működését és fogadja a gyerekeket.
 
Mikor indul a bölcsőde?
A bölcsőde működése az óvodára és annak konyhájára épül, és engedélyének kiadása Kassa Megye fennhatósága alá tartozik. Arra törekszünk, hogy a bölcsőde is mielőbb, akár az óvodával egy időben, szeptember 1-től fogadhassa a kicsiket, de idén ősszel mindenképpen indul a bölcsőde is.
 
Miben lesz más ez az óvoda?
Abban, amiben egy egyházi intézménynek - elvárt módon - többet kell nyújtania. Az Édenkert Óvodában a korszerű oktatás mellett magyar és keresztyén szellemiségben kívánjuk nevelni a gyerekeket. E neveléssel a gyermeki lélek, s egyáltalán az identitás két meghatározó pillérét szeretnénk már a legkisebbekben erősíteni, hogy a kicsi korban kapott értékek segítséget jelentsenek a felnőtté válásban, s az egyre kuszább és bizonytalanabb világunkban is biztos alapot nyújtsanak az intézmény falain belül cseperedő gyerekeknek. 
 
A magyar mellett tanulnak-e más, idegen nyelven a gyerekek?
Igen, mind a szlovák, mind az angol nyelv tanítása része az oktatási programnak, amely nyelveket az iskolakezdéshez szükséges szinten elsajátítanak a gyerekek.
 
Mennyit kell fizetni az óvodáért?
Az óvoda besorolást nyert az állam óvodai hálózatába, így a gyerekek után kapott állami támogatásból fog működni. A szülői hozzájárulás az önkormányzati óvodákban fizetett díjjal azonos mértékű lesz.
 
Mennyibe kerül a gyermekek étkeztetése?
Az állami díjszabást figyelembe véve a gyerekek háromszori étkezése naponta 1,54 Euróba kerül, amit a szülő térít az intézmény felé.
 
Kell-e fizetni a bölcsődéért?
Szlovákiában a bölcsődei ellátást szociális szolgáltatásnak tekintik, s mint minden ilyen szolgáltatás, díjköteles. A szülők az államtól e célra igényelhető (kb. 280,- €) összegen túl előreláthatólag 50,- € hozzájárulást, valamint a gyermek étkeztetését (1,54 €/nap) kell majd fizessék.