Kiralyhelmec1 Kiralyhelmec2 Kiralyhelmec3 Kiralyhelmec4 Kiralyhelmec5

Magyarország kassai főkonzulátusa és a Csemadok Kisgéresi Alapszervezete szeptember 29-én, pénteken 18:00 órai kezdettel Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítással egybekötött koncertet szervez a királyhelmeci Városi Művelődési Központban.
A kiállításmegnyitóval egybekötött koncerten fellép Vadkerti Imre, Zsapka Attila, Sipos Dávid akusztikus trió, valamint a Kisgéresi Egyházi Kórus. A rendezvény fővédnöke Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja.
 
Sokak számára érthetetlen, hogy miként lehet valami (vagy valaki) egy úgy, hogy közben három és a három miként lehet egy, hogyan lehet valóság a 3 az 1-ben. Most emellé egy újabb érthetetlennek látszó matematikai „képletet” állítunk fel, miszerint 1+1=3. És mindezek tetejébe e kettő szeptember utolsó szombatján össze is kapcsolódik. Mielőtt a számokat kevésbé szerető fiatalokat elijeszteném e beharangozóval jelzem, hogy nem kell félni, mivel nem számtanról van szó, hanem arról a 3 az 1-ben ifjúsági alkalomról, amelynek témájával éppen a fenti egyenletet szeretnénk igazolni, miszerint 1 meg 1 az 3 – legalábbis az isteni matematika szerint. 
A Zempléni Református Egyházmegyében öt évvel ezelőtt induló 3in1, azaz 3 az 1-ben elnevezésű ifjúsági program soron következő alkalmára 2015. szeptember 26-án, 14:00 órai kezdéssel a királyhelmeci református gyülekezeti otthonban kerül sor. Ezúttal is a már konfirmált, valamint a hitvallástételre készülő fiatalokat várják a szervezők. 
 

2015. szeptember 18-án 17:00 órai kezdettel „A Vizsolyi Biblia 425 éve” címmel nyílik kiállítás a Királyhelmeci Református Egyházközség rendezésében. A vándorkiállítás anyaga a Szentírás magyar nyelvre fordításának és kiadásának 425. évfordulójára készült. A megnyitón Drs. Millisits Máté művészettörténész egy rövid előadásban mutatja be a Biblia fordításának és kiadásának történetét. A vándorkiállítás sok helyre történő meghívása miatt, a kiállítás anyagát csak a Bodrogközi Kulturális Fesztivál idejére kaptuk meg, s csupán ez idő alatt, vagyis szeptember 18-19. napokon lehet megtekinteni gyülekezetünk fő utcai épületében (Fő utca 47.).

Magyarország Kassai Főkonzulátusa, Királyhelmec Város, valamint a Királyhelmeci Református Egyházközség szervezésében, Bodrogköz központjában is bemutatásra kerül a Kelet-Közép-Európa zsinagógái 1782-1944 címet viselő vándorkiállítás. A tárlat ünnepélyes megnyitójára szeptember 9-én 17:00 órai kezdettel kerül sor Királyhelmecen, a református gyülekezet egykori iskolaépületében (Fő utca 47.), amely eseményre a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.
A kiállítás Klein Rudolf építészettörténész, egyetemi professzor Kelet-Közép-Európa kilenc országának zsinagógáiról készített fotói alapján készült; húsz év kutatásának eredményét lehet látni dióhéjban. A látogató időbeli utazást tehet, hiszen a fotók végigkövetik a zsidók több évszázados vándorlását a mai Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia és Szerbia városaiba és falvaiba. A kiállítást szeptember 30-ig lehet megtekinteni.
 
A mai nap éppen megfelelő arra … – kezdik el dúdolni sokan magukban a dallamot Levente Péter nevének hallatán, hiszen az égbőlpottyant mesék mesemondója olyan sokszor mutatkozott be a képernyő előtt ülő gyerekeknek, és nyújtott a mesei élménynél többet, hogy neve több generáció számára kitörölhetetlen. A számtalan képernyőbeli bemutatkozása után, szeptember 11-én 18:00 órai kezdettel, feleségével, Döbrentey Ildikóval a királyhelmeci Városi Művelődési Központ színháztermében személyesen köszönti majd a jelenlévőket a három történelmi egyház meghívására. A 18:00 órakor kezdődő „Titkok titka” című kacagó színházba szeretettel várják a 4-104 éveseket. Az égbőlpottyant házigazdákat Török György bábos-gitáros is elkíséri, hogy a jelmezek-díszletek nélküli égbőlpottyant szerepjáték még színesebb legyen, amely játék során a jelenlévők szárnyaló képzelete benépesíti majd a színpadot és a nézőteret egyaránt. A családi színház ingyenes. 
A művészekkel szeptember 12-én, a Szőlőske melletti Hatfán is lehet majd találkozni, ahol 9:30 órai kezdettel arra a Keresztény Ifjúsági Találkozóra kerül majd sor, amelynek témája a siker, s amely téma feldolgozásában a művészházaspár segíti majd a jelenlévőket. Az egész napos alkalmat szervező egyházak szeretettel várják a KIT-re is a fiatalokat, gyerekes családokat, a középkorosztályt, vagy éppen a idősebb generáció tagjait, azaz mindenkit.