Kiralyhelmec1 Kiralyhelmec2 Kiralyhelmec3 Kiralyhelmec4 Kiralyhelmec5
A Királyhelmeci Református Egyházközség, a magyarországi Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete felkérésére, egy, az Európai Unió által is támogatott, határon átnyúló együttműködési programban vesz részt. A program célja, hogy a gyermekek és fiatalok körében egyre gyakoribbá váló erőszak – akár iskolán, osztályközösségen belül – megelőzésre kerüljön. E cél eléréséhez az élménypedagógia módszere is segítséget nyújthat, amely módszerrel, valamint az erőszak megelőzésére irányuló feladatokkal e program keretében több pedagógus, lelkipásztor, gyermekekkel foglalkozó szakember ismerkedhetett meg az elmúlt hónapokban. 
Örömünkre szolgál, hogy a projektfolyamat végéhez közeledve nem csupán a pályázatba tervezett és megvalósult programelemeket tudjuk „kipipálni”, hanem sikerekről, osztályokon belül, a tényleges célcsoportban, vagyis a gyerekközösségekben végbement változásokról is be tudunk számolni. E beszámolóra, vagyis a projektet lezáró helyi konferenciára 2015. június 6-án (szombaton) 9:00 órai kezdettel a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában kerül sor, amelyre szeretettel hívjuk a pedagógusokat, lelkipásztorokat, gyermekekkel foglalkozó szakembereket. A zárókonferencián, élménypedagógiai szakmai napon, a programban résztvevő helyi, magyarországi és kárpátaljai trénerek műhelyfoglalkozásokat is vezetnek majd, amelyeken az élménypedagógia módszerével, az iskolai oktatásban jól használható játékokkal ismertetik meg a jelenlévőket.
Tervezett program:
  9:00 Megnyitó
  9:15 Beszámoló a helyi képzésekről, iskolákon belüli foglalkozások megvalósulásáról
10:00 A facilitálás technikái, avagy a pedagógus erőszakmentes kommunikációja – Bányai Sándor (HU)
10:30 Műhelyfoglalkozás 1.
          1. A csapat építése, avagy erőszakmentes kommunikáció kiscsoportos konstrukciós játékokban – Bányai Sándor (HU)
          2. „Fegyvertelen játszótárs”– élménypedagógiai foglalkozások tinik körében – Gogola István, Tihor Melinda (UA)
          3. Erőszak megelőzésére irányuló élménypedagógiai játékok a hittanórán (osztályfőnöki órán)– Ádám Csilla, Molnár Éva (SK)
12:00 Ebéd
13:00 Műhelyfoglalkozás 2. (az előzőhöz azonos témákban)
14:30 Zárás 
 
A szakmai napon való részvétel ingyenes, azonban a foglalkozások tervezése, az ebéd megrendelése végett szükséges a jelentkezés. Jelentkezési határidő: május 29. A szakmai napra jelentkezni, ezzel kapcsolatosan bővebb információt kérni a következő elérhetőségeken lehet Molnár István lelkipásztornál: molnaristvan(kukac)refkoinonia.sk, +421-(0)903 136 130. 
A programról bővebben a www.uviayouth.org oldalon is lehet tájékozódni.