Kiralyhelmec1 Kiralyhelmec2 Kiralyhelmec3 Kiralyhelmec4 Kiralyhelmec5

A hatályos járványügyi rendelkezések április 19-től - bizonyos feltételekkel - megengedik a templomok megnyitását és nyilvános istentiszteletek tartását. Ez új rendelkezés értelmében 15 négyzetméterenként egy fő lehet a templomban, ami a királyhelmeci református templom esetében mintegy 20 főt jelent csupán. E létszámkorlát miatt négy istentiszteletet tartunk április 25-én, vasárnap a következő időpontokban: 8:30, 9:30, 10:30, 14:00 és 15:00. Az istentiszteletre előzetesen szükséges jelentkezni a lelkészi hivatal telefonszámán, illetve érdeklődni szükséges, hogy a kiválasztott időpontra még van-e „szabad hely”. A telefonszám: 056-6321972. A több időponttal és az előzetes jelentkezéssel talán sikerül áthidalni a létszámkorlátozást és minden templomba vágyó „bejuthat” az istentiszteletre.

Bízunk abban, hogy e korlátozás átmeneti csupán és annak mielőbbi feloldását követően a teljes gyülekezettel közösen lehetünk istentiszteleten.

Kérjük, hogy a templomba érkezők tartsák be az általános rendelkezéseket és istentiszteletre FFP2 típusú maszkban, a bejáratnál elvégzett kézfertőtlenítés után érkezzenek. Negatív tesztről, vagy oltásról szóló igazolás nem szükséges. 

A Szlovák Köztársaság Kormányának a 2020. december 31-én közzétett 37/2020 számú közlönye 71. számú rendelete értelmében a Tőketerebesi Regionális Közegészségügyi Hivatal a rendelet kihirdetésének napjától, vagyis azonnali hatállyal megtiltotta a tőketerebesi járásban az istentiszteletek megtartását. Az említett rendelkezés értelmében a Zempléni Református Egyházmegye gyülekezeteiben sem tudjuk megtartani az istentiszteleteket, így az óév estéjére és újév napjára hirdetett alkalmakat sem. Bíztatjuk a kedves testvéreket, hogy a nyilvános istentiszteletre szánt időben otthonainkban csendesedjünk el, olvassunk Igét, lehetőség szerint hallgassunk, nézzünk rádiós, illetve online istentiszteletet, és könyörögjünk, imádkozzunk Istenünkhöz, hogy mielőbb legyen újból lehetőség a személyes találkozásra a gyülekezet közösségében is. Az Úr legyen a mi megtartónk!


A Közegészségügyi Hivatal rendelkezése és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elnökségének körlevele alapján május 10-én templomi istentisztelet keretén belül, a gyülekezet közösségében tudunk újra együtt lenni. Istennek legyen hála! 
 
Bizonyos előírásokat és javaslatokat az istentiszteleten résztvevőknek is szükséges betartaniuk. A szakemberek útmutatásait figyelembe a következők szerint tervezzük Királyhelmecen az istentiszteleteket: 
  • A két megszokott istentisztelet közül a délutánit, vagyis a 15:00 órakor kezdődő alkalmat az idősebbeknek, a 65 év feletti testvéreinknek ajánljuk. Erre az alkalomra várjuk a veszélyeztetett csoportba tartozó gyülekezeti tagokat is. 
  • A 10:30 órakor kezdődő istentiszteletre a fiatalabb korosztályba tartozókat hívogatjuk elsősorban.  
  • Kérjük, hogy az istentiszteletre érkezők viseljenek szájmaszkot, vagy más, erre alkalmas eszközzel (pl. sállal, kendővel) takarják el felső legutaikat. 
  • Az istentisztelet előtt mindenki keze fertőtlenítő szerrel lesz lefújva, de a nagyobb óvatosság céljából egyszer használatos gumikesztyű viselése is ajánlott. 
  • Kérjük, hogy a templomban az előre kijelölt helyre üljenek, hogy az egymás közti távolság megfeleljen az előírtaknak. Egy háztartásban élők természetesen ülhetnek egymás mellett is.
  • Az istentiszteletről való távozás során is figyeljünk a kellő távolság betartására.
  • A nagyobb óvatosság céljából az alkalmak után szellőztetve és bizonyos szintig fertőtlenítve lesz a templom, és az istentisztelet liturgiájában, annak hosszában is igyekszünk tekintettel lenni a jelenlegi helyzetre. 
Szeretettel várunk mindenkit az alkalomra. Örülünk a találkozásnak. 
 


Húsvétra készülő testvéreim! Most nem tudunk fizikailag együtt lenni, a templomban közösen énekelni, a feltámadott Krisztust így dicsérni, nincs lehetőségünk együtt úrvacsorázni. Idén húsvétkor a gyülekezetben még csak nem is találkozhatunk és nem láthatjuk egymást. Vagy mégis? Talán igen: virtuálisan, a technika segítségével. Ahhoz, hogy lássuk egymást, azt kérnénk, hogy aki odahaza a húsvéti istentiszteletet hallgatja, úrvacsorázik (akár a családjával, akár egymaga), és lehetősége van rá, a közvetített istentisztelet után készítsen egy fényképet, akár csak egy mobilos szelfit a kicsiny, családi gyülekezetről, vagy éppen önmagáról, és ossza meg a közösségi oldalon. Örülünk, ha az így készült képeket a Királyhelmeci Református Egyházközségnek (illetve Molnár Istvánnak) is elküldik, hogy azt közzé tehessük. Örüljünk egymásnak! Örüljünk a feltámadott Krisztusnak, és mutassuk meg, hogy isten igéje vidámságot, szívbeli örömöt szerzett nekünk!

 
 
December 19. - Szerda (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 20. - Csütörtök (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 21. - Péntek (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 23. - Vasárnap - Advent IV.
9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
15:00 Királyhelmec
 
December 24. - Hétfő - Szenteste
14:00 Királyhelmec
E korábbi istentisztelettel lehetőséget kívánunk adni a gyülekezeten belüli karácsonyi ünneplésre azoknak is, akik este bátortalanul indulnának el a templomba, esetleg korábban akarnak hazaérkezni.
15:30 Pólyán
17:00 Királyhelmec
Az esti istentiszteleten ünnepi műsor lesz bemutatva.
 
December 25. - Karácsony I. napja
9:00 Pólyán, úrvacsoraosztással
10:30 Királyhelmec, úrvacsoraosztással
14:00 Szolnocska, úrvacsoraosztással
15:00 Királyhelmec
 
December 26. - Karácsony II. napja
9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
 
December 30. - Vasárnap
9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
15:00 Királyhelmec (gyülekezeti otthon)
 
December 31. - Óév este
15:30 Pólyán
17:00 Királyhelmec
 
Január 1. - Újév napja
9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
 
Baj van a hűséggel – mondják sokan, s ez bizony nyilvánvaló is. A különböző társaságok hűségszerződést iratnak alá a kliensekkel, de sokszor már két évig sem tudunk megmaradni az adott telefontársaságnál, vagy gáz-, villanyszolgáltatónál, esetleg pénzügyi intézetnél, s a kedvezőbbnek tűnő ajánlatra hamar elcsábulunk. De nem csupán ilyen kevésbé lényeges dolgokban nem tudnak sokan hűségesek lenni, de a fontosabbakban sem. Házasságok mennek tönkre hűtlenség miatt, alkalmazottak elbocsátásáról lehet hallani hűtlen vagyonkezelés okával. A bűnös emberi természet következménye a hűtlenség mind az emberi kapcsolatainkban, mind az Istennel való kapcsolatunkban. Nem véletlenül szólít fel az ige bennünket: „Légy hű mindhalálig és neked adom az élet koronáját”, és biztosan nem véletlenül lett ez egyházunk címerének vezérigéje. 
A hűség témája került előtérbe az idei nyári táborokban is, amit szerte a Kárpát-medencében szerveztek több száz gyülekezetben, s közöttük a királyhelmeci valamint a pólyáni gyülekezetben. Idén is szép számmal jelentkeztek a gyerekek, elmondható talán, hogy a gyülekezeti ház maximális befogadóképességét kihasználtuk, hiszen volt olyan nap, amikor hetvenöten énekeltük közösen táborozók és segítők, illetve vezetők a főének sorait: Légy hű mindhalálig Isten kért meg erre…  
A tábor napjaiban Dániel történetén keresztül mutattuk be az Istenhez való hűség fontosságát és jutalmát, de a bevezető történetekben Bálint gazdával és két hűséges pulikutyájával, Bogánccsal és Borókával ismerkedhettek meg a gyerekek. A történetet minden nap korosztályonként, munkafüzet segítségével dolgozták fel a gyerekek, és persze idén sem hiányozhattak a tábor elmaradhatatlan elemei, mint a vetélkedők, a kézműves foglalkozások, a viking-sakk, vagy éppen a kincskeresés. A táborzáró istentiszteletre július 9-én került sor a templomunkban, amire már a szülőket, nagyszülőket is invitáltuk és szeretettel vártuk. A tábor megszervezését nagyban segítette a magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatása.
 
 

A királyhelmeci református gyülekezet 2017-ben is megszervezi a már hagyományosnak mondható adventi játszóházát. A nyári táborok és a heti rendszerességgel megvalósuló vasárnapi iskola, gyermekistentisztelet mellett ez is olyan alkalma a gyülekezetnek, amelyre a kisebb gyerekeket várjuk. A legkisebbek, az ovisok akár édesanyjukkal is érkezhetnek, s így közösen készíthetik el a tervezett foglalkozásokat, de a gyülekezet ifjai is tudnak segédkezni a kézműveskedésben. Az idei játszóházra 2017. december 2-án, szombaton kerül sor 13:30 órai kezdéssel a református gyülekezeti otthonban. Fontosak a foglalkozások, azok a tárgyi emlékek, amiket a gyerekek hazavihetnek, amivel készülhetnek maguk is az ünnepre, de még fontosabb az az üzenet, amit énekben, vagy közösen meghallgatva, esetleg eljátszva ismerhetnek meg a játszóházban a gyerekek, vagyis a karácsonyi örömüzenet, Jézus Krisztus születéstörténetének, Isten nagy tettének a megismerése. Szeretettel várjuk a gyerekeket, akik számára frissítőről is gondoskodunk. 

Magyarország kassai főkonzulátusa és a Csemadok Kisgéresi Alapszervezete szeptember 29-én, pénteken 18:00 órai kezdettel Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítással egybekötött koncertet szervez a királyhelmeci Városi Művelődési Központban.
A kiállításmegnyitóval egybekötött koncerten fellép Vadkerti Imre, Zsapka Attila, Sipos Dávid akusztikus trió, valamint a Kisgéresi Egyházi Kórus. A rendezvény fővédnöke Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja.
 

Az idei napközi gyerektáborra július 3-7. napokon kerül sor a gyülekezeti otthonban, illetve annak udvarán, amelyre szeretettel várjuk a gyülekezethez tartozó 6-12 éves gyerekeket. A tábor napjaiban 8:00-15:00 óra között várjuk a gyerekeket, akikkel délelőttönként a Biblia történeteiben – idén Dániel könyvének alapján a hűség témájában – mélyülünk majd el, illetve dolgozzuk fel korcsoportonként a napi üzenetet; az ebédet követően pedig kézműves foglalkozásokkal és csapatjátékokkal töltjük az időt. A táborról bővebb felvilágosítás a lelkészi hivatal elérhetőségein kérhető; jelentkezni is ez elérhetőségeken, vagy személyesen lehet. A táborba való jelentkezés az ebéd bebiztosítása céljából szükséges, amit 2017. június 25-ig lehet megtenni. A Koinonia jótékonysági alap támogatásának köszönhetően a Királyhelmeci Református Egyházközséghez, vagy annak leányegyházközségéhez és szórványához tartozó gyermekek számára a tábor ingyenes. 

 

A KOINONIA n.f. jótékonysági alap 2003-tól működik Királyhelmecen, amely szervezet tevékenységének nagy része a Királyhelmeci Református Egyházközséghez kötődik, s lehetőségei szerint támogatja annak értékteremtő, hiterősítő és diakóniai szolgálatát. Ugyanakkor szinte minden évben vannak olyan feladatok, tevékenységek, amelyekkel átlépjük városunk, vagy szűkebb régiónk határait, s távolabb eső rászorulókat, vagy amint arra az elmúlt évben is volt példa, az egész Kárpát-medencében futó programot tudtunk támogatni. Nyilvánvaló, hogy mindez azért történhet meg évről-évre, mert vannak kedves támogatók, akik adójuk felajánlható százalékait a KOINONIA n.f. javára utalják. Szervezetünk legnagyobb bevételi forrását a felajánlott adószázalékok teszik ki, ezért is vagyunk hálásak azoknak, akik fontosnak tartják mindazt, amit a KOINONIA képvisel, illetve jótékonysági alapunkon keresztül támogatnak nemes célokat, szükségben lévőket, különböző értékes programokat. Az elmúlt éven bevételünknek mindössze 1,5% részét fordítottuk működési költségre, vagyis a befolyt támogatások, felajánlások, vagy céladományok közel teljes egészét mások megsegítésére, támogatására fordíthattuk. Istennek legyen hála! 
 
Ahhoz azonban, hogy hatékonyan tudjon ez az alap működni, s továbbra is anyagi segítője tudjon lenni gyülekezetünknek az szükséges, hogy mindazok, akik élni tudnak adószázalékaik felajánlásával, pár percet szánjanak erre, s ily módon, az adójuknak felajánlható részét „változtassák” adománnyá. Idén is van lehetőség arra, hogy az alkalmazottak és a vállalkozók, jogi személyek a KOINONIA jótékonysági alap javára ajánlják fel adószázalékaikat.
A felajánláshoz szükséges nyomtatvány innen letölthető, de bővebb felvilágosítást a lelkészi hivatalban is tudunk adni. A felajánláshoz szükséges adatok a következők:
Obchodné meno, názov (megnevezés): KOINONIA
Právna forma (jogi forma): Neinvestičný fond
IČO (identifikációs szám): 31256384
Adresa (cím): Kostolný rad 13, 077 01 Kráľovský Chlmec
 
A  házasság hete programsorozathoz csatlakozva a Királyhelmeci Református Egyházközség is a házasság fontosságát szeretné hangsúlyozni és a házastársi kötelék megerősödését segíteni a 2017. február 19-én sorra kerülő délutáni alkalmán, amelyen egy játékfilm közös megtekintése után beszélgetésre kerül majd sor. Az alkalomra szeretettel várják a házastársakat, jegyespárokat.

 

2017. január 1-jén, újév első napján a királyhelmeci református templomban 10:30 órakor kezdődő istentisztelet keretében kérjük Urunk vezetését, oltalmát és segítségét az új esztendőben és egyben a reformáció jubileumi évének gyülekezeten belüli megnyitására is sor kerül. Ezen alkalmunkon elhelyezzük gyülekezetünk új Bibliáját az Úrasztalán, és imádkozunk azért, hogy elődeinkhez hasonlóan, a mi életünkben is a Szentírás legyen az egyedüli zsinórmérték, lábunk előtt mécses és ösvényünk világossága. A reformáció jubiluemi emléktáblájának leleplezésére, bemutatására is sor kerül, amely a történelmi múltra, s ugyanakkor a jelenben való hűségünk fontosságára is ráirányítja figyelmünket. Az újévi istentiszteletre, a reformáció jubileumi évének nyitó alkalmára szeretettel hívjuk Önt és kedves családját.
 
 
December 19. - Hétfő (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 20. - Kedd (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 21. - Szerda (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 22. - Csütörtök (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 23. - Péntek (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 24. - Szenteste
14:00 Királyhelmec
E korábbi istentisztelettel lehetőséget kívánunk adni a gyülekezeten belüli karácsonyi ünneplésre azoknak is, akik este bátortalanul indulnának el a templomba, esetleg korábban akarnak hazaérkezni.
15:30 Pólyán
17:00 Királyhelmec
Az esti istentiszteleten ünnepi műsor lesz bemutatva.
 
December 25. - Karácsony I. napja
  9:00 Pólyán, úrvacsoraosztással
10:30 Királyhelmec, úrvacsoraosztással
14:00 Pólyán
15:00 Királyhelmec
 
December 26. - Karácsony II. napja
10:30 Királyhelmec
11:30 Pólyán
13:45 Szolnocska, úrvacsoraosztással
15:00 Királyhelmec
 
A betegek és idősek részére háznál is kiszolgáljuk az úrvacsorát. Az úrvacsorával élni kívánók igényüket jelezzék a Lelkészi Hivatalban. 
 
December 31. - Óév napja
15:30 Pólyán
17:00 Királyhelmec
 
Január 1. - Újév napja
  9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
15:00 Királyhelmec
A délutáni istentisztelet keretén belül visszatekintünk a 2016-os esztendőre, annak eseményeire, gyülekezeti alkalmaira, vagy éppen a gyülekezeten belül, Isten kegyelméből elvégzett munkálatokra. A képes beszámolóra a gyülekezeti házban kerül sor, amelyre szeretettel várunk mindenkit.
 

Advent harmadik vasárnapján, azaz december 11-én, a királyhelmeci református templomban 15:00 órakor kezdődő alkalmon a gyülekezet ifjú kántora, Varga Szabolcs játszik orgonadarabokat. A hengszerek királynőjének nevezett orgona a hallgatóság segítéségére lesz majd abban, hogy a királyok királyára, az Úr Jézus Krisztusra figyeljenek, akire a figyelést a koncerten elhangzó messiási próféciák és a Megváltó születését hírül adó evangéliumi részek is segítik. Szeretettel várunk mindenkit erre az alkalomra is.

Ez adventi alkalom hossza lehetővé teszi, hogy a Városi Művelődési Központba szervezett, 16:00 órától kezdődő adventi koncerten is részt lehessen venni.

 

A királyhelmeci református gyülekezet 2016-ban is megszervezi a már hagyományosnak mondható adventi játszóházát. A nyári táborok és a heti rendszerességgel megvalósuló vasárnapi iskola, gyermekistentisztelet mellett ez is olyan alkalma a gyülekezetnek, amelyre a kisebb gyerekeket várjuk. A legkisebbek, az ovisok akár édesanyjukkal is érkezhetnek, s így közösen készíthetik el a tervezett foglalkozásokat, de a gyülekezet ifjai is tudnak segédkezni a kézműveskedésben. Az idei játszóházra 2016. december 3-án, szombaton fog sor kerülni 13:00 órai kezdéssel. Fontosak a foglalkozások, azok a tárgyi emlékek, amiket a gyerekek hazavihetnek, amivel készülhetnek maguk is az ünnepre, de még fontosabb az az üzenet, amit énekben, vagy közösen meghallgatva, esetleg eljátszva ismerhetnek meg a játszóházban a gyerekek, vagyis a karácsonyi örömüzenet, Jézus Krisztus születéstörténetének, Isten nagy tettének a megismerése. Szeretettel várjuk a gyerekeket, akik számára frissítőről is gondoskodunk. 

Április 9. - Virágvasárnap
10:30 - Pólyán
10:30 - Királyhelmec
15:00 - Királyhelmec

Április 10. - Bűnbánati istentisztelet
 18:00 - Királyhelmec

Április 11. - Bűnbánati istentisztelet
18:00 - Királyhelmec

Április 12.. - Bűnbánati istentisztelet
18:00 - Királyhelmec

Április 13. - Bűnbánati istentisztelet
18:00 - Királyhelmec

Április 14. - Nagypéntek
9:30 - Pólyán
10:30 - Királyhelmec
15:00 - Királyhelmec

Április 15. - Bűnbánati istentisztelet
18:00 - Királyhelmec

Április 16. - Húsvét I. napja
9:00 - Pólyán, úrvacsoraosztással
10:30 - Királyhelmec, úrvacsoraosztással
13:45 - Szolnocska (legátus szolgál)
15:00 - Királyhelmec (legátus szolgál)

Április 17. - Húsvét II. napja
10:30 - Királyhelmec (legátus szolgál)
11:30 - Pólyán (legátus szolgál)
15:00 - Királyhelmec

A betegek és idősek részére háznál, vagy a kórházban is kiszolgáljuk az úrvacsorát (nagypénteken 11:30-tól). Az úrvacsorával élni kívánók igényüket jelezzék a Lelkészi Hivatalban.
Húsvét ünnepén Vásárhelyi Bálint Márk, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának V. évfolyamos teológiai hallgatója szolgál gyülekezeteinkben. A gyülekezet hordozza őt és szolgálatát imádságaiban.

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és Fekete Vince főgondnok körlevélben fordult a gyülekezetekhez a közelgő választásokkal kapcsolatban.
 
„Március 5-én a szavazóurnák elé járulhatunk, hogy leadjuk szavazatunkat és újabb négy esztendőre összeálljon országunkban a 150-tagú parlament, amely dönt, törvényeket alkot, felelősséget hordoz. A legfontosabb mindezek mellett az, hogy az ország állampolgárainak megfelelő és biztonságos életkörülményeket teremtsen. 
 
Hisszük, hogy a biztonságos és megfelelő életkörülmények akkor alakulnak ki, ha tiszteletben vannak tartva azok a jogok az értékek, amelyek meghatározói egy nép, egy nemzet önazonosságának, boldogulásának és életének. Ha meg van a szabadság, ha fontos a közösség megtartó ereje, ha fontos a nyelv, a kultúra, az oktatásügy és élhető a társadalom. Ekkor tud lojális lenni az egyik ember a másikhoz, egyik nép a másikkal szemben, mert nem kell aggódnia és féltenie azt, ami drága számára. Hanem megkülönböztetés nélkül, méltó módon tudja megélni a mindennapokat.
 
Épp ezért 2016. március 5-én, a választások napján közömbösség, felelőtlenség, vagy kényelem miatt ne adjuk át a mi döntési és számonkérési lehetőségünket másoknak az elkövetkező négy évre vonatkozóan. Hanem járjunk el teljes keresztyéni felelősséggel. Menjünk el és adjuk le szavazatunkat arra a pártra és jelöltekre, akikről tudjuk, hogy a fent említettek számukra fontosak. Sőt, a jelöltek sorában ott vannak azok a hittestvéreink, akik maguk is Istenbe vetett hittel, személyes, keresztyén hitbeli meggyőződéssel munkálkodnak szűkebb és tágabb környezetükben azokért az értékekért, amelyek a megmaradást és az életet jelentik” – áll a körlevélben.
 
Fazekas László - püspök; Fekete Vince - főgondnok  

December 21. - Hétfő (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec

December 22. - Kedd (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec

December 23. - Szerda (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec

December 24. - Szenteste
14:00 Királyhelmec
E korábbi istentisztelettel lehetőséget kívánnak biztosítani a gyülekezeten belüli karácsonyi ünneplésre azoknak is, akik este bátortalanul indulnának el a templomba, esetleg korábban akarnak hazaérkezni.
15:30 Pólyán
17:00 Királyhelmec
Az esti istentiszteleten ünnepi műsor lesz bemutatva.

December 25. - Karácsony I. napja
  9:00 Pólyán, úrvacsoraosztással
10:30 Királyhelmec, úrvacsoraosztással
A betegek, idősek részére háznál, betegágyon, a kórházban, vagy idősek otthonában is kiszolgálják az úrvacsorát, amely igényt a lelkészi hivatalban lehet jelezni.
15:00 Királyhelmec

December 26. - Karácsony II. napja
9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
13:30 Szolnocska, úrvacsoraosztással
15:00 Királyhelmec

December 27.- Vasárnap
9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
15:00 Királyhelmec

December 31. - Óév napja
15:30 Pólyán
17:00 Királyhelmec

Január 1. - Újév napja
  9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
15:00 Királyhelmec (gyülekezeti otthon)
A délutáni istentisztelet keretén belül a 2015-ös esztendőre, gyülekezeti alkalmakra, vagy éppen az egyházközségen belül, Isten kegyelméből elvégzett munkálatokra is visszatekintenek képes beszámolóval.

Fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok számára se csupán egy romantikus történet legyen Megváltónk születésének eseménysorozata, hanem meglássák a karácsonyi történet "Jézuskájában" az értük is földre jött, emberi testet öltött irgalmas Krisztust. E célból kerül megszervezésre 2015. december 12-én adventi csendesség címmel az a délelőtt, amelyre a konfirmációi előkészítőbe járó ifjakat várjuk 9:00 órai kezdettel. Délután 13:00 órától adventi játszóházba a még kisebbeket várjuk, vagyis a 12 év alatti gyerekeket, akiknek a karácsonyi történet meghallgatásán, eljátszásán túl kézműveskedni is lesz lehetőségük.  

 

A királyhelmeci református templomba belépve sokaknak először a főbejárattal szembeni karzatra épített orgonán akad meg a szeme, ami nem is csoda, hiszen a múlt század elején épített hangszernek a sípsorai, és annak aranyozott, díszes borítása szemet gyönyörködtető. Mindez azonban semmit nem ér, ha nem tudja célját betölteni, vagyis az istentiszteleti éneklést, Isten dicsőítését segíteni; így a hangszer, célját elveszítve, használaton kívüli dísztárggyá válik csupán. Sajnos ez történt templomunk orgonájával is, ami mostanra már csak egy szép bútordarabja lett a templomnak. Három éve, az orgona többféle meghibásodása miatt, nem tudjuk azt használni istentiszteleti célokra, s átmenetileg egy elektromos hangszerrel kísérjük a gyülekezeti éneklést. 
A múlt század elején egy Amerikába szakadt hazánkfia gyűjtést hirdetett, és az összegyűlt támogatást hazaküldve hozták létre az ún. „orgona alapot”, amelybe továbbra is várták a felajánlásokat a gyülekezeti tagoktól. A közös összefogásnak és áldozatvállalásnak köszönhetően a királyhelmeci reformátusoknak is lett orgonájuk, amit a híres Angster József orgonaépítő mester pécsi vállalata készített el és adott át 1908-ban a gyülekezetnek. Száz éven keresztül működött az orgona, és a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a villamosításon túl soha nem volt szükség nagyobb javításra. Egészen mostanáig. 
Az istentiszteleteken megoldott az énekkíséret, de sokaknak mégis hiányzik az orgonaszó, a régi, már-már ősinek és egyre ritkábbnak mondható hangszer, így a gyülekezet szeretné felújítani, újra használhatóvá tenni az orgonáját, vagyis szeretné, hogy az ismét Isten dicsőségére és ne csak a szemek gyönyörködtetésére szolgáljon.
Az orgona felújításának céljára jótékonysági adventi koncertet szervezünk, amelyen a királyhelmeci Művészeti Alapiskola diákjai és tanárai fognak fellépni. A koncertre december 11-én (pénteki nap), 17:00 órai kezdéssel a királyhelmeci református templomban kerül sor. A jótékonysági adventi koncertre a belépés ingyenes, de a helyszínen lesz lehetőség perselyadománnyal hozzájárulni az orgona felújításához, javításához. A szervező gyülekezet és a közreműködő Művészeti Alapiskola szeretettel vár minden érdeklődő, zeneszerető, vagy éppen segíteni szándékozó személyt e koncertre felekezeti hovatartozástól függetlenül.

A komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Kara nemzetközi tudományos konferenciát szervez Királyhelmecen, amelyre 2015. november 19-20. napokon kerül sor. A nemzetközi konferencián az egyetem előadói mellett más hazai és határon túli tanárok is tartanak előadást a következő témában: A vallási, az egyházi és a lelkészi identitás aktuális kérdései. A tudományos szimpóziumnak a helyszíne a Királyhelmeci Református Egyházközség gyülekezeti otthona lesz. A szervező egyetem a társszervezőkkel együtt szeretettel várja a konferencia témája iránt érdeklődőket.

 

 
A Szlovákiai Magyar Református Presbiteri Szövetség immár második alkalommal szervez a keleti egyházmegyék számára regionális presbiteri konferenciát, amelyre 2015. november 14-én, szombaton 9:00 órai kezdéssel a királyhelmeci református templomban kerül sor. A regionális presbiterképzés tervezett programja:
 
08:45-09:00 Érkezés és regisztráció
09:00-09:05 Esperesi köszöntés
09:05-09.25 Éneklés: 89. Zsoltár 1. vers: Az Úrnak irgalmát örökké éneklem 
Kezdő áhítat: igét hirdet Dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának nem lelkészi elnöke
Éneklés: 396 dicséret 1.2.3. vers: Ébredj, bizonyságtévő Lélek!
09:25-09:30 Elnöki megnyitó: Fekete Vince, a Szlovákiai Magyar Református Presbiteri Szövetség megbízott elnöke
09:30-10:15 1. előadás: A presbiteri tisztségről – Dr. Huszár Pál
10:15-10:30 Az előadás megbeszélése, kérdések-válaszok
10:30-11:00 Kávé szünet
11:00-11:05 Éneklés: 397 dicséret 1.2.3.vers: Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed
11:05-11:50 2. előadás: Az egyházközségi gondnok tisztségéről – Dr. Huszár Pál
11:50-12:05 Az előadás megbeszélése, kérdések-válaszok
12:05-12:10 Elnöki zárszó, a konferencia befejezése
12:10-12:15 Záró imádság 
12:15-12:20 Áldás
12:20- Frissítő, ebéd a királyhelmeci gyülekezeti otthonban
 
Az alkalom szervezői szeretettel várják a zempléni és az ungi egyházmegye gyülekezeteinek presbitereit, gondnokait.

Hetek, sőt hónapok óta a migránsválságról szólnak a híradások, ami a hétköznapi embert mindeddig kevésbé érdeklő témákat is felvet. Születnek kérdések és válaszok, vagy inkább csak kérdések, mert a sok esetben egymásnak ellentmondó válaszok inkább elbizonytalanítanak, már-már félelmet keltenek. A keresztyén embert a kialakult helyzet azért is feszíti, mivel hittestvérei legyilkolásáról szóló hírek abból a térségből is érkeznek, ahonnan a bevándorlók egy része Európába érkezik. S bár nem kell párhuzamot vonni a kettő között, hiszen sok menekült a keresztyéneket is üldöző csoportok által előidézett feszültségek miatt is menekül otthonából, de a média gerjesztette vélt, vagy valós félelem (ez talán csak évek múltán fog kiderülni) az ember elméjében a kettőt mégis összekapcsolja. A tisztábban látás, letisztultabb kép nyerése, és a nyilvánvalóan meglévő, de a médiában egyre halkuló keresztyénüldözés „megismerése” céljából a királyhelmeci református gyülekezet az iszlám világ és a keresztyénüldözés témában előadást szervez, amelyre 2015. november 12-én, 18:00 órai kezdéssel Királyhelmecen kerül sor, a református egyházközség gyülekezeti otthonában. Az est tervezett programja:

Youssef Fakhouri: Keresztyénüldözés a 21. században a Közel-Keleten

Adonis Kassab: A hit nemes harca Szíriában, a múlt és a jelen tükrében

A félig magyar származású előadókat Balázs Lilla református hitoktató, a Selye János Egyetem iszlám témával foglalkozó doktorandusza kíséri. Az elhangzó előadásokkal szeretnék, ha minél több emberhez eljutna annak a híre, hogy szerte a világban – a Közel-Keleten élő keresztyén hittestvéreknek különösen – milyen iszonyatos körülményekkel kellett az utóbbi időben szembenézniük hitük, Krisztus Urunkhoz való ragaszkodásuk miatt.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt erre az előadásra.

Sokak számára érthetetlen, hogy miként lehet valami (vagy valaki) egy úgy, hogy közben három és a három miként lehet egy, hogyan lehet valóság a 3 az 1-ben. Most emellé egy újabb érthetetlennek látszó matematikai „képletet” állítunk fel, miszerint 1+1=3. És mindezek tetejébe e kettő szeptember utolsó szombatján össze is kapcsolódik. Mielőtt a számokat kevésbé szerető fiatalokat elijeszteném e beharangozóval jelzem, hogy nem kell félni, mivel nem számtanról van szó, hanem arról a 3 az 1-ben ifjúsági alkalomról, amelynek témájával éppen a fenti egyenletet szeretnénk igazolni, miszerint 1 meg 1 az 3 – legalábbis az isteni matematika szerint. 
A Zempléni Református Egyházmegyében öt évvel ezelőtt induló 3in1, azaz 3 az 1-ben elnevezésű ifjúsági program soron következő alkalmára 2015. szeptember 26-án, 14:00 órai kezdéssel a királyhelmeci református gyülekezeti otthonban kerül sor. Ezúttal is a már konfirmált, valamint a hitvallástételre készülő fiatalokat várják a szervezők. 
 

2015. szeptember 18-án 17:00 órai kezdettel „A Vizsolyi Biblia 425 éve” címmel nyílik kiállítás a Királyhelmeci Református Egyházközség rendezésében. A vándorkiállítás anyaga a Szentírás magyar nyelvre fordításának és kiadásának 425. évfordulójára készült. A megnyitón Drs. Millisits Máté művészettörténész egy rövid előadásban mutatja be a Biblia fordításának és kiadásának történetét. A vándorkiállítás sok helyre történő meghívása miatt, a kiállítás anyagát csak a Bodrogközi Kulturális Fesztivál idejére kaptuk meg, s csupán ez idő alatt, vagyis szeptember 18-19. napokon lehet megtekinteni gyülekezetünk fő utcai épületében (Fő utca 47.).

Magyarország Kassai Főkonzulátusa, Királyhelmec Város, valamint a Királyhelmeci Református Egyházközség szervezésében, Bodrogköz központjában is bemutatásra kerül a Kelet-Közép-Európa zsinagógái 1782-1944 címet viselő vándorkiállítás. A tárlat ünnepélyes megnyitójára szeptember 9-én 17:00 órai kezdettel kerül sor Királyhelmecen, a református gyülekezet egykori iskolaépületében (Fő utca 47.), amely eseményre a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.
A kiállítás Klein Rudolf építészettörténész, egyetemi professzor Kelet-Közép-Európa kilenc országának zsinagógáiról készített fotói alapján készült; húsz év kutatásának eredményét lehet látni dióhéjban. A látogató időbeli utazást tehet, hiszen a fotók végigkövetik a zsidók több évszázados vándorlását a mai Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia és Szerbia városaiba és falvaiba. A kiállítást szeptember 30-ig lehet megtekinteni.
 
A mai nap éppen megfelelő arra … – kezdik el dúdolni sokan magukban a dallamot Levente Péter nevének hallatán, hiszen az égbőlpottyant mesék mesemondója olyan sokszor mutatkozott be a képernyő előtt ülő gyerekeknek, és nyújtott a mesei élménynél többet, hogy neve több generáció számára kitörölhetetlen. A számtalan képernyőbeli bemutatkozása után, szeptember 11-én 18:00 órai kezdettel, feleségével, Döbrentey Ildikóval a királyhelmeci Városi Művelődési Központ színháztermében személyesen köszönti majd a jelenlévőket a három történelmi egyház meghívására. A 18:00 órakor kezdődő „Titkok titka” című kacagó színházba szeretettel várják a 4-104 éveseket. Az égbőlpottyant házigazdákat Török György bábos-gitáros is elkíséri, hogy a jelmezek-díszletek nélküli égbőlpottyant szerepjáték még színesebb legyen, amely játék során a jelenlévők szárnyaló képzelete benépesíti majd a színpadot és a nézőteret egyaránt. A családi színház ingyenes. 
A művészekkel szeptember 12-én, a Szőlőske melletti Hatfán is lehet majd találkozni, ahol 9:30 órai kezdettel arra a Keresztény Ifjúsági Találkozóra kerül majd sor, amelynek témája a siker, s amely téma feldolgozásában a művészházaspár segíti majd a jelenlévőket. Az egész napos alkalmat szervező egyházak szeretettel várják a KIT-re is a fiatalokat, gyerekes családokat, a középkorosztályt, vagy éppen a idősebb generáció tagjait, azaz mindenkit.

Augusztus 23-án Pólyánban 9:00 órai kezdettel, a királyhelmeci gyülekezetben a 10:30 órakor kezdődő istentiszteleten adunk hálát az új kenyérért. Ezen alkalmakkor az úrasztalát is megterítjük és az úrvacsorai jegyeket is kiszolgáljuk. Bűnbánati alkalmat Pólyánban pénteken 17:00 órakor tartunk, a királyhelmeci gyülekezetben csütörtöktől szombatig 18:00 órai kezdéssel. 

Idén már hetedik éve hirdetik meg a Szeretethíd elnevezésű programot, amelynek keretén belül református önkéntesek ezrei végeznek különböző feladatokat a Kárpát-medence sok-sok református gyülekezetében. Ezen feladatokba az időslátogatástól a virágültetésen át a fizikai munkavégzésig sok minden beletartozhat, s bele is tartozik, hiszen ahány gyülekezet, ahány önkéntes csoport, annyi feladat, munka, vagy ez esetben inkább szolgálat. Szolgálat nem csupán a közös munka öröméért, hanem Urunk dicsőségére. 
A királyhelmeci gyülekezetben is több éve kapcsolódunk e programhoz, s amíg korábban elsősorban a fiatalokat próbáltuk a Szeretethíd által az önkéntes munka és a szolgálat örömére vezetni, úgy tavaly már az egész gyülekezetben meghirdettük a programot. Idén is várunk mindenkit május 30-án a közös munkavégzésre, amelynek keretén belül a templom és a gyülekezeti ház udvarán munkálkodnánk, de az egykori iskolaépületen belül és annak környezetében is végeznénk feladatokat. 
A tavalyi Szeretethídon készült felvételek:
http://www.youtube.com/watch?v=ToBsocRxg0E
 

2015. május 23-án, 14:30 órakor Albert Zita és Binó András templomunkban kötnek házasságot és kérik Urunk áldását közös életükre.

A Királyhelmeci Református Egyházközség, a magyarországi Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete felkérésére, egy, az Európai Unió által is támogatott, határon átnyúló együttműködési programban vesz részt. A program célja, hogy a gyermekek és fiatalok körében egyre gyakoribbá váló erőszak – akár iskolán, osztályközösségen belül – megelőzésre kerüljön. E cél eléréséhez az élménypedagógia módszere is segítséget nyújthat, amely módszerrel, valamint az erőszak megelőzésére irányuló feladatokkal e program keretében több pedagógus, lelkipásztor, gyermekekkel foglalkozó szakember ismerkedhetett meg az elmúlt hónapokban. 
Örömünkre szolgál, hogy a projektfolyamat végéhez közeledve nem csupán a pályázatba tervezett és megvalósult programelemeket tudjuk „kipipálni”, hanem sikerekről, osztályokon belül, a tényleges célcsoportban, vagyis a gyerekközösségekben végbement változásokról is be tudunk számolni. E beszámolóra, vagyis a projektet lezáró helyi konferenciára 2015. június 6-án (szombaton) 9:00 órai kezdettel a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában kerül sor, amelyre szeretettel hívjuk a pedagógusokat, lelkipásztorokat, gyermekekkel foglalkozó szakembereket. A zárókonferencián, élménypedagógiai szakmai napon, a programban résztvevő helyi, magyarországi és kárpátaljai trénerek műhelyfoglalkozásokat is vezetnek majd, amelyeken az élménypedagógia módszerével, az iskolai oktatásban jól használható játékokkal ismertetik meg a jelenlévőket.
Tervezett program:
  9:00 Megnyitó
  9:15 Beszámoló a helyi képzésekről, iskolákon belüli foglalkozások megvalósulásáról
10:00 A facilitálás technikái, avagy a pedagógus erőszakmentes kommunikációja – Bányai Sándor (HU)
10:30 Műhelyfoglalkozás 1.
          1. A csapat építése, avagy erőszakmentes kommunikáció kiscsoportos konstrukciós játékokban – Bányai Sándor (HU)
          2. „Fegyvertelen játszótárs”– élménypedagógiai foglalkozások tinik körében – Gogola István, Tihor Melinda (UA)
          3. Erőszak megelőzésére irányuló élménypedagógiai játékok a hittanórán (osztályfőnöki órán)– Ádám Csilla, Molnár Éva (SK)
12:00 Ebéd
13:00 Műhelyfoglalkozás 2. (az előzőhöz azonos témákban)
14:30 Zárás 
 
A szakmai napon való részvétel ingyenes, azonban a foglalkozások tervezése, az ebéd megrendelése végett szükséges a jelentkezés. Jelentkezési határidő: május 29. A szakmai napra jelentkezni, ezzel kapcsolatosan bővebb információt kérni a következő elérhetőségeken lehet Molnár István lelkipásztornál: molnaristvan(kukac)refkoinonia.sk, +421-(0)903 136 130. 
A programról bővebben a www.uviayouth.org oldalon is lehet tájékozódni.
 

Május 11-én, 9:00 órai kezdéssel élménypedagógiai képzésre kerül sor a királyhelmeci református gyülekezeti otthonban, amelynek témája az idei nyári Vakációs Bibliahét történetéhez kötődik (Eszter könyve), de a foglalkozások a tábortól függetlenül is használhatók gyerekek, fiatalok körében. A képzésen egy sokak számára új élménypedagógiai módszerrel, technikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, mivel a bibliai történetek ún. „padlókép” formájában lesznek feldolgozva. A képzést Olasz Tímea, vallástanár, a Kárpátaljai Református Egyház Tanügyi Bizottsága Módszertani Központjának munkatársa tartja, aki a KOEN Alapítvány idei programjának élménypedagógiai részét dolgozta ki. Az élménypedagógiai napon való részvétel ingyenes, viszont szükséges az előzetes jelentkezés, ezért a szervezők kérik az érdeklődő lelkészeket, tanárokat, táborvezetőket, hogy a tervezés szempontjából május 8-ig jelezzék részvételi szándékukat a királyhelmeci lelkészi hivatal elérhetőségeinek valamelyikén.

Testvérgyülekezetünk, a Kisvárdai Refomrátus Egyházközség meghívására május 5-én Kisvárdára érkezik a világhírű holland Shirchadasj ének- és zenekar és este 19:00 órától koncertet ad a kisvárdai vár nagyszínpadán. A zenekar 50 fős nagykórussal és 20 fős zenekarral, különleges fény- és hangtechnikai háttér mellett szólaltatja meg mély tartalmú, evangéliumi üzenetet közvetítő dalait. A koncerte a belépés ingyenes, azonban a halyszínen örömmel fogadnak önkéntes adományokat a Református Szeretetszolgálat munkatársai, amely adományokkal idén a kárpátaljai magyar családokat támogatja a Református Szeretetszolgálat. A távolság nem nagy, így aki csak teheti, látogasson el az evangéliumi tartalmú koncertre.

 

A KOEN Alapítvány felvidéki munkacsoportja gyülekezeti otthonunkban mutatja be az idei Vakációs Bibliahét, azaz a nyári napközi gyerektábor programját, amelyre 2015. április 24-én, 15:00 órai kezdéssel kerül sor. Erre az alaklomra a Zempléni és az Ungi Református Egyházmegyék lelkipásztorait, hitoktatóit, a nyári táborokban segédkező gyülekezeti tagjait várjuk.
A 2015-ös esztendő Vakációs Bibliahét programjának címe: „RAGYOGJ, CSILLAG!”, témája pedig Eszter története. 
„Gyermekkorunk egyik legnagyszerűbb játéka az, hogy királyfiak vagy királylányok vagyunk. Kamaszkorunk egyik legnagyobb vágya, hogy valahogyan kiemelkedjünk a szürke tömegből. Hívő életünk egyik legnagyobb áldása pedig az, hogy minden álmunk valóra válhat: a nagy Király gyermekeiként nemcsak lehetőségünk van „ragyogni”, hanem egyenesen erre kapunk elhívást: „feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban” (Fil. 2,15). „Tele van a világ sztárokkal, azt mondják ők a híres csillagok”, hangzik az egyik ismert szerző énekében. Valóban nagyon sok „celeb” vesz körül bennünket, ezrek, milliók rajonganak értük. Ők határozzák meg a divatot, a közfelfogást, a viselkedést. Valóban méltók a követésre? És valóban az különleges, aki evilági normákat követ? Eszter királynő története az egyik legszebb példája annak, hogyan lehet valaki „csillag” azzal, hogy betölti a neki rendelt feladatot.” – olvasható az idei program bevezetőjében, amelynek célja, hogy valódi értékeket állítson a gyermekek elé egy bibliai személy segítségével.
Húsvéti körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára
„Teljes a diadal a halál fölött.”
(1Kor 15,54)
 
Szeretett magyar református Testvéreink!
Pál apostol ujjongó megállapítása életformáló meggyőződésből fakad, és arra a változásra utal, amelyet a maga életében is megtapasztalt. A damaszkuszi úton haladva a Jézus követőinek elfogását és megsemmisítését tervezte még, ám a feltámadott Úrral találkozva gyökeres fordulat állt be az életében. Ennek következtében elvetette régi életét, kárnak és szemétnek ítélte azt, hogy immár teljesen új életben járjon, beteljesedve Isten kegyelmével és igazságával. Ebben az üdvözítő hitben értette meg, hogy Isten beteljesítette ősi ígéretét, és Krisztus halála és feltámadása által legyőzte a régi kígyót, a bűnt és halált, és új életre szabadította meg az embert.
A Kárpát-medence magyar reformátussága is az élő és életet adó Jézus Krisztust követve formálta egységét, melynek olyan sok gyümölcsét élvezhettük már az elmúlt esztendők alatt. S mivel teljes a diadal a halál fölött, derült bizakodással tekintünk a jövendő elé, hiszen református magyar népünk számára is Jézus Krisztus a hűséges kezese minden elkövetkezendő áldásnak. Hisszük, hogy együttes bizonyságtételünkben is felragyoghat Isten szeretetben munkálkodó kegyelme. Legyünk hát boldog hirdetői ennek az örömüzenetnek mindenkor és mindenhol, és szolgáljunk hűséggel a nekünk adott ajándékokkal mindenkinek és mindenhol.
Jézusunk a halálon győzedelmes Úr! Ne rettentsen hát bennünket semmi keresztyén szolgálatunkban még akkor sem, ha világunkban annyi keservet, romlást, pusztulást és halált látunk. Tegyünk jót mindekkel! Ne hátráltasson minket az, hogy e mai világban olyan sokan próbálják tönkretenni az Isten szeretetének áldott vetését. Hű az Isten! Ne rémítsen az, hogy olyan sok helyen és annyian törnek Isten gyermekeire ebben a világban. Boldogok a szelídek! Ne rettentsen az, hogy nem is messze tőlünk milyen félelem veszi körül testvéreinket a háborús fenyegetettség miatt. Imádkozzunk szüntelen: adj békességet, Úr Isten, a mi időnkben a földön!
Boldog hitünk azon a bizonyosságon alapul, hogy Isten teremtett világában és életünkben nem a bűné, a gonoszé, a háborúé és a halálé az utolsó szó, hanem Krisztusé, aki meghalt és feltámadt. Hálás reménységünk a feltámadás és az örök élet ígéretére irányul, s mi mind arra tekintve hordozzuk egymás terhét is, imádságban és a szeretet cselekedeteivel.
 
Mi tudjuk, hogy Krisztus a jövő, ezért együtt követjük őt.
 
2015 húsvétján
 
Áldott ünnepet kíván:
a Generális Konvent Elnöksége
 

Mózes története, Isten választott népének Egyiptomból való kivonulásának eseményei a hitoktatásra járó, gyülekezethez kötődő gyermekek előtt olyannyira ismert, hogy a témával foglalkozó hitoktatónak, lelkipásztornak néha már fejtörést okoz, hogy miként dolgozza fel a gyerekekkel a Bibliának ezt a jól ismert részét. Ismert a Mózes második könyvében olvasható eseménysor – sokszor már a legkisebbek előtt is –, azonban mindig van új mondanivalója, olyan része, részlete, amire rá lehet csodálkozni, s amiben Isten nagyságát és ugyanakkor övéi iránti szeretetét lehet szemlélni. Így volt ez a Zempléni Református Egyházmegye azon gyülekezeteiben is, amelyek bekapcsolódtak az idei bibliaismereti vetélkedőbe és ahonnan gyermekek indultak el 2015. március 7-én Királyhelmecre, hogy részt vegyenek az egyházmegyei bibliaismereti vetélkedőn, amelynek a témája Mózes élete, ill. a választott nép Egyiptomból való szabadulása és pusztai vándorlása volt. A vetélkedő szombaton délelőtt kezdődött, amikor a „versenyző” csapatok és kísérőik köszöntése után Molnár István, királyhelmeci lelkipásztor a 2Móz 19, 3-6 alapján tekintett vissza a gyerekekkel mindarra a csodára, amit az Isten vitt véghez a nép életében, s amire utalva mondhatta az Úr, hogy sasszárnyon hordozta az övéit. Az áhitatot követően a feladatlapokat már külön korcsoportokban oldották meg a vetélkedő csapatok, amely feladatlapokon elért pontszámok alapján alakult ki a vetélkedő tényleges sorrendje. A feladatlapok javítása során is nyilvánvalóvá vált, hogy a mózesi történetek valóban ismertek, ill. hogy idén is nagyon jól felkészült csapatok érkeztek, de ugyanakkor akadtak fogós kérdések is, amelyek bizony gondolkodásra késztették a csapatokat. Már néhány éve a bibliaismereti vetélkedő játékkal is egybekötődik, amely játék során ugyancsak a megtanult történeteken van a hangsúly. Idén sem volt ez másként, s az ismeretfelmérésre szolgáló feladatlapok kitöltését követően a korcsoportok ismét együtt voltak, s immár a különböző helyről érkező csapatok megkeverve, négy csoportba osztva társasjátékot játszhattak, amelyet Molnár Éva lelkésznő készített a gyerekek nagy örömére. A társasjáték óriási tábláján akkor haladhattak előre a csapatok mezőről mezőre, ha válaszoltak a témához kötődő kérdésekre, vagy éppen egy rendkívüli feladatot oldottak meg. Mire a játékban minden csapat célba ért az emléklapok is elkészültek, amit az ajándéktárgyakkal együtt minden csoport átvehetett.
A királyhelmeci gyülekezetből két kategóriában vetélkedtek a gyerekek. A középső csoportban: Kondás Nikolasz, Liska Nikolasz és Nagy Balázs; a legnagyobbak között: Dócs Denisz és Tancsák Ferenc. Felkészültségüket az is bizonyítja, hogy mindkét kategóriában másokkal együtt első helyezettek voltak.
A bibliaismereti vetélkedő egyetlen nap alatt végbemegy, legalábbis annak látható, mindenki által szemlélhető, dokumentálható része. Azonban a vetélkedőre készülés sokkal tovább, olykor hetekig tart, és bár vitathatatlan, hogy a végeredmény fontos, vagyis hogy mit tanultak meg, mennyi ismerettel gazdagodtak a gyerekek, de fontos és lényeges a felkészülés folyamata. Fontosak a saját gyülekezeten belüli találkozások, kikérdezések, együttlétek, beszélgetések, amelyek által is tudatosul, megerősödik minden vetélkedőre készülő gyermekben és ifjúban, hogy valóban sasszárnyon hordozta az Úr az övéit, s jó reménységgel vagyunk afelől, hogy ezek a gyerekek is meglátják – akár a saját életük kapcsán is –, hogy ezt teszi Ő mind a mai napig.
A vetélkedőn készült képek a Képtárban megtekinthetők.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata 2015. február 28-án tartott ülésén, az alább olvasható hatáozat értelmében, gyűjtést hirdetett a Kárpátalján élő református testvéreink megsegítésére.
„A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata – átérezve az Ukrajnában zajló háborúnak az ott élő testvéreinkre gyakorolt közvetlen és közvetett hatását – teljes együttérzéséről biztosítja a Kárpátalján élő református testvéreinket. Hisszük, hogy Isten nem hagyja magára az ő népét a nehéz időkben sem, és megszabadítja mindazokat, akik segítségül hívják az Ő nevét a nyomorúság idején.
Egyházunk – lehetőségeihez mérten – testvéri segítséget kíván nyújtani a nehéz körülmények között élő kárpátaljai református testvéreinknek, hiszen Isten igéje arra indít minket, hogy „tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben” (Gal 6,10).
Ezért a Zsinat azonnali gyűjtést hirdet Egyházunkban a kárpátaljai testvéreink megsegítésére. A tartós élelmiszer vásárlására szánt pénzadomány gyűjtés megszervezésével, és 2015. április 15-ig történő lebonyolításával a Zsinat megbízza Egyházunk Diakóniai Központját.”
A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja - a Zsinat határozata értelmében - hozzákezdett az adománygyűjtéshez, s bár a gyűjtés április 15-ig tart, de az átutalásokat folyamatosan várják, hogy a szárazélelmiszerből és gyógyszerekből álló segélytszállítmányokat folyamatosan tudják küldeni Kárpátaljára. Az adományokat a március 15. és 22-ei istentiszteletek keretében perselyben gyűjtjük, de a személyes felajánlások a lelkészi hivatalba is behozhatók. Az összegyűlt adományokat az Esperesi Hivatalon keresztül a Diakóniai Központ számlájára utaljuk, ahonnan a Kárpátalján élő hittestvérek megsegítésére induló szállítmányokat bonyolítják majd.

Dátum: 2015. március 1., Bibliavasárnap

Igehirdető: Molnár István

Textus: Zsolt 119,105

{mp3}2015-03-01_MI_Zsolt119_105_Vdu{/mp3}

A heti rendszerességgel megvalósuló konfirmációs előkészítő alkalmakon túl minden évben igyekszünk 1-2 rendkívüli alkalmat szervezni a hitvallásra készülő gyerekeknek, fiataloknak. Így volt ez 2015. február 27-én is, amikor a tavaszi szünidőnek köszönhetően már délelőtt megkezdhettük rendkívüli alkalmunkat. A délelőtt folyamán közös játékokkal próbáltuk segíteni az összehangolódást és az egymásra figyelést, majd a közös ebéd után az alkalom tényleges témájával kezdtünk foglalkozni, mégpedig a Szentírással. A téma apropóját nem csak az adta, hogy a konfirmandusok a felkészítő alkalmak folyamatában éppen a bibliai könyveket tanulják, hanem az is, hogy március első vasárnapját Bibliavasárnapnak nevezzük és ennek kapcsán fontosnak tartottuk a fiatalok figyelmét is a Bibliára irányítani. A rendkívüli konfirmandusalkalmon készült felvételek a Képtárban megtekinthetőek.

2015. február 25-én került sor gyülekezetünkben a rendes évi Canonica Visitatiora, azaz egyházlátogatásra, amelynek keretén belül az egyházközségbe érkező vendégek megvizsgálták gyülekezetünk elmúlt évi lelki életét és anyagi gazdálkodását. A 18:00 órakor, a református templomban istentisztelettel kezdődő, majd a gyülekezeti otthonunkban presbiteri gyűléssel folytatódó egyházlátogatásra Nt. Kendi Csaba, a Zempléni Református Egyházmegye esperese és Nt. Blanár Erik az egyházmegye főjegyzője érkezett gyülekezetünkbe.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy gyülekezetünk egy határon átnyúló európai uniós programban vesz részt partnerszervezetként, amelynek célja pedagógusok, lelkészek, gyermekekkel foglalkozó szakemberek élménypedagógia módszerével történő megismertetése, s annak az oktatási intézményekbe, gyerekcsoportokba történő bevitele az erőszak megelőzése és kezelése céljából. Az elmúlt fél évben a helyi trénerek kiképzése megtörtént, így most már e trénerek által további tanítók, tanárok vonhatók be a programba és ismertethetők meg az erőszak megelőzésére irányuló élménypedagógiai foglalkozásokkal. Így kerülhetett sor Az erőszak megértése és megelőzése fiatalok körében – Understand and Prevent Violence among Youth – “Uvia Youth” elnevezésű, HUSKROUA/1101/0037 számú határon átnyúló pályázati program keretében, a Királyhelmeci Református Egyházközség által szervezett, 2015. február 19-21. napokon a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában megvalósult erőszak megelőzésére irányuló élménypedagógiai képzésre, amin 20 résztvevő, pedagógusok, lelkészek, hitoktatók vettek részt. A képzésen készült felvételekből készült összeállítás alább megtekinthető
 
http://youtu.be/FmrO5iPyjh8
 
A program hasznosíthatóságát és gyermekekre gyakorolt pozitív hatását ismerve fontosnak tartjuk, hogy ez az erőszakmegelőző hatású élménypedagógiai képzés Királyhelmecen is megvalósuljon, vagyis, hogy az itteni pedagógusok, lelkészek számára is elérhetővé váljon. Erre az újabb képzésre 2015. március 12-14. napokon a királyhelmeci református gyülekezeti otthonban kerül sor. Jelentkezni, bővebb felvilágosítást kapni a lelkészi hivatal elérhetőségein lehet.
 
 

Gyülekezetünkben 2003-ban lett megalapítva a KOINONIA jótékonysági alap, ami egyházközségünk szolgálatát, a gyülekezeten belüli munkálatokat hívatott segíteni, támogatni. Ez az alap az állami törvények által kínált lehetőségből, a felajánlható adószázalékokból tud működni és tudja egyházközségünk értékteremtő szolgálatát támogatni. Az elmúlt években sok mindenhez hozzájárult a KOINONIA, számos alkalom megvalósulását segítette anyagilag és a gyülekezet lelki építkezésén túl a fizikai építkezés előrehaladását is segítette. 
Ahhoz azonban, hogy hatékonyan tudjon ez az alap működni, s továbbra is anyagi segítője tudjon gyülekezetünknek lenni az szükséges, hogy mindazok, akik élni tudnak adószázalékaik felajánlásával, pár percet szánjanak erre, s ily módon, az adójuknak felajánlható részét "változtassák" adománnyá. Idén is van lehetőség arra, hogy az alkalmazottak és a vállalkozók, jogi személyek a KOINONIA jótékonysági alap javára ajánlják fel adószázalékaikat.
A felajánláshoz szükséges nyomtatványok innen letölthetőek: Nyomatatvány-1, Nyomtatvány-2, de bővebb felvilágosítást a lelkészi hivatalban is tudunk adni. A felajánláshoz szükséges adatok a következők:

Obchodné meno, názov (megnevezés): KOINONIA
Právna forma (jogi forma): Neinvestičný fond
IČO (identifikációs szám): 31256384
Adresa (cím): Kostolný rad 13, 077 01 Kráľovský Chlmec

2015. február 14-én, 15:30 órakor Dobos Bettina és Kasko Roland templomunkban kötnek házasságot és kérik Urunk áldását közös életükre.

A „Házasság hete” programsorozat keretében HÁZASTÁRSI CSENDESNAPRA kerül sor az örösi kultúrházban 2015. február 14-én (szombaton) 10:00 – 16.30 között, amelyre a Zempléni Egyházmegyében lévő házaspárokat, jegyespárokat várják a szervezők. Az alkalom célja a házaspárok, jegyespárok megerősítése. A csoportos beszélgetéseken, előadásokon, közös játékokon túl a program része a közös ebéd, illetve a könyvvásár is. A résztvevő párok között a nap végén értékes nyeremény lesz kisorsolva.
A nap folyamán a következő előadóktól és témákban hangazanak el előadások:
Moheb Ashia HADI: A családfő szerepe a családban
Uzsalyné Pécsi Rita: Férfinak és nőnek teremtette...
A részvétel ingyenes, viszont az alkalom költségeinek fedezésére szívesen fogad perselyadományokat a szervező gyülekezet.
Az ebéd bebiztosítása miatt szükséges a résztvevők jelentkezése az alábbi elérhetőségeken, ahol bővebb információ is kapható:
Örösi Református Egyházközség – 076 52 Örös, Fő u. 50.
Kiss Miklós, ref. lelkész: 056 3810 365; 0918 540 046

A múlt év első napján Józsué könyvéből hangzott Urunk igéje és ígérete, amibe kapaszkodhattunk, amiből erőt meríthettünk, ami továbblendített bennünket, amikor a körülmények talán csüggedésre adtak volna is okot. Akkor, az esztendő első istentiszteletén a Józsuénak tett isteni ígéret a miénk is lett: Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az Úr, mindenütt, amerre csak jársz. (Józs 1,9)
 Bizony egy esztendő elején sok féle érzés, leginkább félelem, aggodalom van az ember szívében, s talán ezt érezhettük gyülekezetünk, vagy megkezdett munkáinkkal kapcsolatban is. Hiszen gondoljunk csak vissza, hogy miként kezdtük 2014-et. Az elkezdett iskolaépület felújításának az elején voltunk, ami sok-sok problémát okozott, fejtörést jelentett. Akkor, az év elején még nem tudtuk, hogy mennyi mindent készített el számunkra az Isten. De a lelki élet vonatkozásában is aggodalmaskodás lehetett a szívünkben, hiszen egyházunk és gyülekezeteink nagy részében a számadás, az év eleji statisztika a fogyásról, legalábbis emberi mértékkel mérve, a gyengülésről tanúskodik. De mindezen gondolatok közepette hangzott a drága bíztatás: Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened az Úr, mindenütt, amerre csak jársz. S most, amikor a 2014. esztendőről kell számot adni, a múlt év eseményeire kell vissza tekinteni, valóban azt láthatjuk, hogy az akkor kijelentett ige valósággá vált, hiszen az Isten velünk volt, és velünk van. Az Isten velünk járta azokat az utakat, amelyeken mi jártunk, amelyek olykor talán kanyargósak voltak, kerülőutakat jelentettek, de Ő nem hagyott el bennünket. Erre gondolva tekintsünk vissza a 2014. esztendőre.

Lelki élet

Istentiszteletek
Az elmúlt év folyamán 118 alkalommal volt vasár- és ünnepnapi, 43 alkalommal hétköznapi, 31 alkalommal bűnbánati istentisztelet. Ezen istentiszteletek mellett 2 alkalommal került sor ökumenikus istentiszteletre a város napja alkalmából, valamint a halottak napja alkalmából. Vagyis összesen 194 alkalommal hívogattak a harangok istentiszteletre.
Az elmúlt évben is voltak istentiszteletek a városban található két idősek otthonában, a Mécs László utcai otthonban, valamint a Majláth utcai otthonban, ahol alkalmanként az úrvacsorát is igyekeztük kiszolgálni az idősek számára.
Az istentiszteleteken a gyülekezet lelkészei váltakozva szolgáltak, de az elmúlt évben vendég-idehirdetőként a következő lelkészek is bizonyságot tettek egy-egy alkalommal gyülekezetünkben: Blanár Erik kisgéresi; Pusztai Zoltán nagytoronyai; Tóth Szilvia csarnahói; Százvai László kisvárdai lelkipásztorok. Rajtuk kívül Schwancer Pál, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának 1. éves hallgatója karácsonyi legátusként szolgált gyülekezetünkben.

Úrvacsorai közösség
Hat alkalommal terítettük meg az úrasztalát és szolgáltattuk ki az úrvacsora sákramentumát. Tavaly is a három sátoros ünnepen, vagyis karácsonykor, húsvétkor és pünkösdkor úrvacsoráztak a legtöbben. Némi változás volt megfigyelhető az úrvacsorás istentiszteleteken, mivel a korábbi évekhez mérten már egyre kevesebben mennek ki a templomból az úrvacsoravétel előtt, viszont ez nem azt jelenti, hogy az úrvacsorával élők tekintetéven növekedésről tudnék beszámolni. Ezúton is hangsúlyozom, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor éljünk ezzel a szentséggel és erősödjünk általa is hitünkben, a Krisztus által számunkra is kínált bűnbocsánatban.

Bibliaóra
A nyári hónapokat leszámítva a bibliaórai alkalmak is meg voltak tartva. Tavasszal Jézus példázatait magyaráztuk az őszi időszakban pedig a Bibliaolvasó vezérfonal szerinti igeszakaszokon elmélkedtünk közösen. Emellett új énekeket is tanultunk, vagy ritkán énekelt dicséretek éneklésére is szántunk időt.
A Lídia bibliakör, bibliaóra alkalmai kéthetente kedden este voltak megtartva, amelyre az asszonytestvéreket vártuk és várjuk ezt követően is. Az év első felében a szeretethimnusszal foglalkoztak e bibliaórán, ősztől pedig a bibliai asszonyok életén keresztül tekintenek Isten munkájára.
A múlt év elején voltak ifjúsági bibliaórai alkalmak, ez azonban az ősszel elmaradt. Az új évben próbáljuk majd újra megszólítani, hívogatni a fiatalabbakat a nekik szánt bibliaórai alkalomra.

Konfirmációi előkészítő
A konfirmációi előkészület, vagyis a kátéoktatás 2 csoportban történik. Pünkösd előtti vasárnap 10 ifjú testvérünk tett vallást hitéről, s jelenleg a nagycsoportban mindössze 3-an készülnek a konfirmációra. A kátéoktatást megelőző előkészítő csoportba 7-en vannak bejelentkezve, vagyis három év múlva – előreláthatólag – ennyien fognak konfirmálni. Ahogyan a gyülekezeti tagok is érzékelik, a konfirmandusok részvétele az istentiszteleten változó, és sok esetben ugyanez mondható el az előkészítő alkalmakon való megjelenésükről. Próbálunk a szeretet szigorával hatni rájuk, s olykor ennek pozitív hatása is van. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a felelősségteljes hozzáállás egyre ritkább.
Látjuk, hogy a konfirmációs káté, hitvallásunk fogalomhasználata tartalmában ma is megállja a helyét, viszont a mai generáció fogalomhasználata egyre távolabb kerül a megtanulandó szövegek nyelvezetétől. Sürgetővé vált egy konfirmációs tananyag összeállítása, s bízunk abban, hogy ez egyetemes egyházi szinten meg is fog történni. De addig is fontos tudatosítani és tudni a konfirmáló, vagyis hitéről vallást tevő ifjúnak, hogy mi az amit hisz, mi az amit református keresztyénként vall.

Hitoktatás
     A szünidő napjait, valamint az úrvacsorás és ünnepi istentiszteleteket leszámítva minden vasárnap, a délelőtti istentisztelet alatt volt vasárnapi iskola a gyermekek számára. A vasárnapi iskolában, vagy gyermek-istentiszteleten való részvétel, a gyermeklétszám nagyon változó és azt sok minden befolyásolja, de meglátásunk szerint a gyerekek szeretnek jönni, s az előkészítő bevezetése a gyermek-istentiszteletre is pozitív hatással van.
A hitoktatás kapcsán kell elmondanunk, hogy a városnak mindkét általános iskolájában és a gimnáziumban van hitoktatás. Sajnos a helyi szakközépiskolában évek óta nincs lehetőség hittant oktatni, mondván, hogy a gyerekek részéről nincs rá igény. Az óvodai hitoktatás szeptembertől nem indult be, aminek az volt az oka, hogy az iskolai hitoktatások miatt már nem maradt szabad délutánja a lelkésznőnek, aki korábban az óvodai hitoktatást végezte; bízunk abban, hogy a jövőben e tekintetben lesz változás. 15 csoportban 240 diák vesz részt a református hittanoktatásban, amely hitoktatást a gyülekezet lelkészei végzik.

Egyéb gyülekezetépítő alkalmak
Az említetteken kívül a következő alkalmakról, eseményekről kell még beszámolnunk:

•    Január 12-én évzáró presbiteri gyűlésre került sor az új presbitérium eskütételével.
•    Január 19-én évzáró egyházközségi közgyűlés
•    Február 16-án lelkész gondnoki találkozó volt templomunkban
•    Március 9-én presbiteri gyűlésre került sor
•    Március 20-án került sor az egyházlátogatásra
•    Április 11-én a város főterén a rákos megbetegedésben szenvedőkért és családtagjaikért imádkoztunk
•    Április 12-én egyházmegyei bibliaismereti vetélkedő volt gyülekezetünkben
•    Május 7-én presbiteri ülést tartottunk
•    Május 10-én gyülekezeti táborokat szervező vezetőknek, segítőknek szerveztük meg a tábori anyag bemutatását
•    Május 12 és 24. között holland testvérek munkálkodtak gyülekezetünkben
•    Május 16-án a konfirmandusokkal látogattunk el az idősek otthonába
•    Május 17-én a Szeretethíd programhoz csatlakozva közösen szépítettük templomunkat és annak környékét
•    Június 1-én került sor a konfirmációra gyülekezetünkben
•    Július 7-11 között került sor a gyülekezeti napközi táborra
•    Szeptember 3-4-én 19 holland testvérünket fogadtuk gyülekezetünkben
•    Szeptember 11-én presbiteri gyűlés volt a fő utcai épületünkben
•    Szeptember 20-án egyháztáji kirakodó vásár szervezésével tettük színesebbé a Bodrogközi Kulturális Fesztivált
•    Szeptember 21-én a város napja alkalmából ökumenikus alkalom, majd pedig komolyzenei koncert volt templomunkban
•    Szeptember 28-án a kisvárdai gyülekezetet fogadtuk templomunkban, s a délelőtti istentisztelet keretében testvérgyülekezeti megállapodás köttetett.
•    Október 10-én egyházmegyei lelkésztovábbképző volt nálunk
•    Október 26-án Egyházmegyei Közgyűlésre került sor templomunkban
•    November 2-án a temetőkerten volt ökumenikus istentisztelet
•    November 8-án énekverseny elődöntője volt gyülekezeti házunkban
•    November 9-én történelmi szimpóziumot szerveztünk
•    November 22-én ifjúsági délutánt szerveztünk Kálvin Jánosról szóló vetélkedővel
•    December 13-án adventi játszóházat szerveztünk
•    December 14-én idősek délutánjára került sor

Gyülekezeten kívüli alkalmak, rendezvények melyeken részt vettünk:

•    Február 6-9. Cursillo csendeshétvége Balatonszárszón
•    Február 15. házassági csendesnap Örösben
•    Február 22. 3 az 1-ben ifjúsági délutánon Kisgéresben
•    Március 11-13. böjti csendesnapok Kistárkányban
•    Március 22. 3 az 1-ben ifjúsági délutánon Nagygéresben
•    Április 3-5. Molnár Éva lelkésznő tábori programismertetésen vett részt Délvidéken, Bácsfeketehegyen
•    Április 12-én 3 az 1-ben ifjúsági délutánon Bésben
•    Május 19-22. Molnár Elemér lelkésztovábbképzőn Berekfürdőn
•    Május 24-és a reformátusok világtalálkozóján Debrecenben
•    Május 26-án Egyházmegyei Közgyűlésen Borsiban
•    Június 14-én részt vettünk az Egyházmegyei Napon Örösben
•    Június 18-20. napokon Abaújszinán egy programelőkészítő konferencián
•    Június 29-én templomszentelésen Legenyén
•    Július 23-27. között az országos ifjúsági táborban vett részt több fiatal Kopárhegyen
•    Augusztus 13-20. között a gyülekezet lelkésznője erőszakmegelőző hatású élménypedagógiai képzésen vett részt Upponyban
•    Augusztus 24-28. között ifjúsági konferencián voltunk Balatonszárszón
•    Október 11-én 3 az 1-ben ifjúsági délutánon Kistárkányban
•    Október 18-án ökumenikus ifjúsági találkozón Hatfán
•    Október 18-án presbiteri továbbképzőn Nagykaposon
•    Október 23-25. ifjúsági hétvégén Sátoraljaújhelyen
•    November 12-14-én egy programelőkészítő találkozón Kárpátalján, Beregszászon
•    November 18-20. napokon Molnár István egy továbbképzésen Mályiban
•    December 7-én egyházmegyei szavalóversenyen Kisgéresben

Mindezek mellett havonta volt lelkészértekezlet, amelyen a lelkészek ugyancsak részt vettek, s Molnár Elemér esperesi tisztségénél fogva különböző egyházmegyei és egyetemes egyházi ülésen és ünnepi alkalmon is részt vett.
Szó volt arról, hogy vendégigehirdetők szolgáltak a gyülekezetben; be kell arról is számolnunk, hogy a gyülekezet lelkészei is több helyen szolgáltak. Molnár Éva a cursillon szolgált Sátoraljaújhelyen, valamint a Kárpát-medencei imanap alkalmából Kisvárdán. Molnár István egyházlátogatóként szolgált Bacskában és Kistárkányban, valamint a kistárkányi böjti csendesnapok egyikén előadást tartott. Molnár Elemér esperesi tiszténél fogva az egyházmegye több gyülekezetét meglátogatta és ahol nem igehirdetéssel szolgált, ott buzdító szavakkal köszöntötte a gyülekezeteket. A múlt év júliusában a Sepsiszentgyörgyön megszervezett Generális Konvent ülésén is részt vett.

Sajtó
Urunknak legyen hála, az elmúlt éven is négy alkalommal tudtuk megjelentetni gyülekezeti tájékoztató újságunkat, a Királyhelmeci Szövétneket, és az internetes honlapunkon is igyekszünk rendszeresen hírt adni gyülekezetünk életéről, alkalmairól. Két, havi rendszerességgel megjelenő újságot járatnak többen a gyülekezetben, a Református Újságot és a Kálvinista Szemlét. Többen rendszeresen kapják a Vetés és Aratás evangéliumi folyóiratot és vannak, akik az Evangéliumi Kiadótól rendszeresen vásárolnak keresztyén könyveket, kiadványokat. A Mai Ige című, napi igemagyarázatokat tartalmazó kiadványt negyedévente közel százan igénylik.
Molnár István önkéntesként rövid riportokat készít egyházunk internetes rádiójának, a Sola Rádiónak, amely riportok a földfelszíni sugárzású Európa Rádióban is elhangzanak, így egyházmegyénk több gyülekezetéből és a mi gyülekezetünkből is több hangzó híradás készült az elmúlt évben, ami örvendetes. A múlt évben az Európa Rádió, azaz a református rádió megkezdte sugárzását Sátoraljaújhelyről és Bodrogköz nagy részén tisztán fogható. Keressünk rá erre az adóra, vagy hívjuk fel ismerőseink figyelmét erre.
A korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is rendeztünk könyvvásárt a karácsonyt megelőző hetekben, amikor keresztyén könyvek, kiadványok megvásárlását próbáltuk lehetővé tenni. Ezúton is hangsúlyozom, hogy hitünk szempontjából elsődleges olvasmányunk a Biblia kell legyen, de egy-egy keresztyén könyv, kiadvány olvasása is sok vonatkozásban hitünk erősödésére szolgálhat.

Anyakönyvi statisztika
Keresztelők: Született és a keresztség sákramentumában részesült: 6 fiú és 11 leány, összesen 17 gyermek, valamint a keresztség sákramentumában részesült 2 férfitestvérünk, tehát mindösszesen 19 lélek.
Házasságkötés: Házasságot 1 tiszta és 3 vegyes pár kötött, összesen 4 pár
Konfirmáció: Konfirmált 7 ifjú és 3 leány, valamint 2 felnőtt férfi, tehát mindösszesen 12-en tettek vallást hitükről a gyülekezet előtt.
Temetés: Meghalt 10 férfi és 14 nő, összesen 24 lélek


Tervek
    Az elmúlt év elején hangzott az ige: veled van az Úr. Hihetjük, hogy ez nem csak 2014-re szólt, de Ő velünk lesz és velünk marad idén is, ha mi nem hagyjuk el őt. Abban a hitben, hogy ez így lesz, nincs okunk a félelemre a jövőt, akár csak ez esztendőt illetően sem, hanem inkább nagy reménységünk lehet abban, hogy Ő megőriz és megtart. Így kell a jövőbe nézni és tervezni a 2015-ös esztendőt, annak feladatait, teendőit, mert már most, az új év első napjaiban nyilvánvaló, hogy sok feladat vár idén is ránk. 
    Az elmúlt évet úgy kezdtük, hogy az egykori felekezeti iskolaépületünk felújítási munkálatainak az elején voltunk. Amikor hozzákezdtünk azt mondtuk, ahogyan az anyagi lehetőségek engedik úgy haladunk, s Urunknak legyen hála a múlt éven tudtunk haladni, mivel megadta mind az anyagi mind az emberi erőforrást a munkavégzéshez. Megépült a lépcsőház, kicserélődött a teljes víz és szennyvízvezeték, új villanyhálózat lett kiépítve a lenti szinten és az egykori iskolahelyiségek gyakorlatilag elkészültek, teljesen fel lettek újítva.
    Ha az Úr megengedi, akkor tovább szeretnénk folytatni az egykori iskolaépület felújítását. A következő nagyobb munkafázis a tetőtér beépítése, ahol 6 vendégszobát szeretnénk kialakítani fürdőszobával. Ezzel párhuzamosan a lépcsőház belső munkálatait is szeretnénk végezni, valamint tavasszal az épület külsejét befejezni. Az, hogy mennyire tudunk előre haladni az anyagi lehetőségektől, újabb sikeres pályázatoktól függ.
    Tavaly a presbitérium határozata értelmében létrehoztuk a gyülekezeten belül a templomfelújítási alapot, és a templom külső felújítására céladakozást hirdettünk. Az adományokat ez esztendőben is gyűjtjük, de emellett a felújítás tervezését is elkezdjük, potenciális vállalkozóktól ajánlatokat kérünk, ill. a felújítás mértékét is felmérjük.
A 2015-ös esztendőre tervezett feladatok között kell megemlítenünk a 2013-ban megvásárolt szomszéd telek rendezését is.
Az orgona két éve használhatatlan, aminek felújítására nem találtunk megbízható és a felújítást elvállaló szakembert. Ha a teljes felújítására nem fog is idén sor kerülni, szeretnénk, ha legalább használható állapotba kerülne újra.

    A gyülekezeti életben folytatni szeretnénk a megkezdett szolgálatokat és minden bizonnyal 2015-ben is lesznek rendkívüli alkalmak, amelyek által is a mi Urunk szeretetére és kegyelmére kívánunk majd mutatni.
    
    Végezetül hálát adok az Istennek, hogy 2014-ben olyan sok mindent megengedett nekünk, megengedett a királyhelmeci református gyülekezetnek. De köszönetet mondok azoknak a testvéreknek, gyülekezeti tagoknak, akik e sok mindenben eszközök tudtak, akartak lenni a mi Urunk kezében és anyagiakkal, fizikai segítségükkel, egyházközségünkért mondott imáikkal, vagy más módon járultak hozzá gyülekezetünk előbbre haladásához, az evangélium terjesztéséhez.

A beszámolót a Királyhelmeci Református Egyházközség Egyházközségi Közgyűlése 2015. január 18-án meghallgatta és elfogadta.

Konfliktuskezelés, erőszak megelőzés, agresszió felismerés – csak néhány azok közül a fogalmak, szókapcsolatok közül, amelyek az utóbbi években kerültek be több pedagógus, gyermekekkel foglalkozó szakember szótárába. Vannak, akik nem csupán ismerni szeretnék e fogalmak jelentését, hanem a gyakorlatban, a gyerekek, fiatalok nevelésében szeretnék használni, alkalmazni. Mindjárt szükséges is az előbbi kijelentés pontosítása, hiszen nem szeretne senki erőszakot megelőzni, vagy agressziót felismerni, hanem azt szeretnék, ha egyáltalán nem, vagy egyre kevesebbszer kellene beszélni iskolán belüli, gyermekek közötti erőszakról, konfliktusról, agresszióról. E célból, vagyis az e témában való elmélyülést szem előtt tartva nyújtotta be az Európai Unióhoz közös pályázatát a budapesti Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete, a Királyhelmeci Református Egyházközség, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet és a magyarországi Kreativy non-profit szervezet három évvel ezelőtt, amit az ENPI Határon Átnyúló Együttműködés Programján belül támogatásban is részesítettek.
A közös pályázatnak köszönhetően, több lépésben megvalósuló program első fázisában 22 személy – zömében pedagógusok, lelkészek, gyermekekkel foglalkozó szakemberek – erőszak megelőző élménypedagógiai képzésen vesz részt, hogy a második körben már ő maguk tudják a helyi szinten, vagyis Kárpátalján, Felvidéken és Magyarországon megvalósuló lokális képzéseken ismereteiket továbbadni. Ez által biztosított, hogy a konfliktuskezelést, agresszió megelőzést célként kitűző élménypedagógiai foglalkozásokat minél többen megismerjék, s így minél több gyermeket, osztályt, csoportot bevonva a lehető legtöbb helyen pozitív változások történjenek a gyerekek közötti kapcsolatokban, viszonyokban.
A program keretében az elmúlt év nyarán Upponyban valósult meg az első képzés, így a második képzésen, amelyre január első hetében a deregnyői Tanulmányi Központban került sor, már ismerősökként köszöntötték egymást a tréningen résztvevők. A két magyarországi szakember, Bányai Sándor és Kovács Nikoletta vezetésével megvalósult képzésen már nem csupán új foglalkozásokat, játékokat tanultak a résztvevők, s nem is csupán a téma elméleti részét ismerték meg még jobban, hanem az élménypedagógiai foglalkozások vezetésének elmélete után a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a résztvevők egy-egy foglalkozás vezetésével. Erre azért is volt szükség, mivel a deregnyői képzés után, már a helyi képzéseket kell a 22 résztvevőnek megszervezni, majd azokon az élménypedagógiai foglalkozásokat vezetni.
E program öncélúnak tűnhet, s a külső szemlélő számára csupán a képzéseken részt vett, erről tanúsítványt is kapott felnőtteket építi. Azonban a projekt célja az oktatási intézményeken, vagy éppen kortársközösségeken belüli, gyermekek közötti erőszak megelőzése, az agresszió felismerése és a konfliktushelyzetek kezelése. E cél elérése érdekében ez év tavaszán további pedagógusokat, lelkészeket, gyermekekkel foglalkozó szakembereket vonnak be és ismertetnek meg a gondosan összeválogatott élménypedagógiai játékokkal, pontosan felépített programmal, akik már a saját osztályukon, csoportjukon belüli tevékenységükkel az agresszió felismerésére, stresszhelyzetek kezelésére, konfliktushelyzetek megoldására tanítják a gyerekeket.
Mindezek után felvetődhet a kérdés, hogy egy gyülekezetnek miért kell egy ilyen programban részt venni, vagy éppen lelkipásztoroknak élménypedagógiai játékokkal, főleg agressziókezelésben segítséget jelentő foglalkozásokkal megismerkedni. A kérdés azonnal költőivé is válik, amint belegondolunk, hogy a gyülekezeten belüli gyerekcsoportokban is azok a gyerekek vannak, akik az iskolában; a lelkipásztorok is foglalkoznak gyermekekkel akár a gyülekezet talaján, akár az iskolai hitoktatáson belül. Így sok esetben bizony hasznos és szükséges azon eszközök, pedagógiai módszerek ismerete, amelyek segítséget jelenthetnek egy lelkésznek abban, hogy a hittanórákon, gyülekezeti gyermekfoglalkozásokon is nagy valószínűséggel megjelenő konfliktusokat kezelni tudja és a gyerekeket mélyebbre, az Evangélium felé vezesse.

A Királyhelmeci Művelődési Központ, a Csemadok Hajdók Géza Alapszervezet, valamint a Zempléni Református Egyházmegye közös szervezésében december 19-én adventi koncertre kerülT sor a királyhelmeci művelődési központban. A koncerten egyházmegyénk ifjúsági zenekara, a Reforgó zenekar és az ugyancsak keresztyén énekeket előadó Emmánuel együttes is fellépett, s tették ezt azzal a céllal, hogy Istent dicsőítő énekekkel segítsék a hallgatókat elcsendesedni, lélekben az ünnephez, karácsony titkához közelebb kerülni. A keresztyén együttesek fellépése mellett Illésné Popália Irén előadásában Wass Albert költeménye hangzott el, és az est folyamán Molnár István, királyhelmeci lelkipásztor is megosztotta adventi gondolatait a szép számú hallgatósággal. Az adventi koncertet, a két zenekar közös éneklését követően Takács István, az est házigazdája zárta.

Advent utolsó vasárnapján a királyhelmeci cserkészek templomunkba is elhozták a „betlehemi lángot”. 1986 óta – amely évet a Béke évének nyilvánított az ENSZ – minden évben elviszik a betlehemi születés templomában égő lángot Bécsbe, ahonnan továbbadják a világ sok-sok helyszínére. Királyhelmecre a kisvárdai cserkészek által jutott el a betlehemi békeláng, hogy a cserkészek jóvoltából a város felekezeteinek templomába, valamint a családokhoz is eljusson a békének ez a szimbolikus jelképe.

December 22. - Hétfő (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 23. - Kedd (Bűnbánati istentisztelet)
18:00 Királyhelmec
 
December 24. - Szenteste
14:00 Királyhelmec
E korábbi istentisztelettel lehetőséget kívánunk adni a gyülekezeten belüli karácsonyi ünneplésre azoknak is, akik este bátortalanul indulnának el a templomba, esetleg korábban akarnak hazaérkezni.
15:30 Pólyán
17:00 Királyhelmec
Az esti istentiszteleten ünnepi műsor lesz bemutatva.
 
December 25. - Karácsony I. napja
  9:00 Pólyán, úrvacsoraosztással
10:30 Királyhelmec, úrvacsoraosztással
14:00 Pólyán (legátus szolgál)
15:00 Királyhelmec (legátus szolgál)
 
December 26. - Karácsony II. napja
10:30 Királyhelmec (legátus szolgál)
11:30 Pólyán (legátus szolgál)
13:45 Szolnocska, úrvacsoraosztással (legátus is szolgál)
15:00 Királyhelmec (legátus szolgál)
 
A betegek és idősek részére háznál is kiszolgáljuk az úrvacsorát. Az úrvacsorával élni kívánók igényüket jelezzék a Lelkészi Hivatalban. 
 
Karácsony ünnepén Swanczer Pál, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának első éves hallgatója szolgál gyülekezeteinkben. A gyülekezet hordozza őt és szolgálatát imádságaiban.
 
December 28. - Vasárnap
9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
15:00 Királyhelmec
 
December 31. - Óév napja
15:30 Pólyán
17:00 Királyhelmec
 
Január 1. - Újév napja
  9:30 Pólyán
10:30 Királyhelmec
15:00 Királyhelmec
A délutáni istentisztelet keretén belül visszatekintünk a 2014-es esztendőre, annak eseményeire, gyülekezeti alkalmaira, vagy éppen a gyülekezeten belül, Isten kegyelméből elvégzett munkálatokra. A képes beszámolóra a gyülekezeti házban kerül sor, amelyre szeretettel várunk mindenkit.

December második hétvégéjén a gyerekek és az idősek számára is volt alkalom az elcsendesedésre a gyülekezetben rendezett alkalmak által. 

December 13-án a gyülekezethez tartozó gyerekeket várták adventi játszóházba. Itt a karácsonyi történetet Molnár Éva lelkésznő beszélte el, ami a gyermekek élénk figyelmét váltotta ki. Majd karácsonyi énekek éneklését követően kézműveskedhettek a gyerekek és karácsonyi díszeket, vagy akár szülőknek, nagyszülőknek szánt ajándékokat is készíthettek gyülekezetünk legkisebbjei.

December 14-én délután a gyülekezet idős, nyugdíjas tagjaival telt meg a gyülekezeti terem. Molnár István lelkipásztor a 2Kor 4,16 alapján szólt a hallgatókhoz, kiemelve, hogy ha a test elerőtlenedik is az idős korban, a lélek, a belső ember Isten Lelke által meg tud újulni, s így idősen is lehet gyümölcsöző életet élni. Az igei bevezetést követően énektanulásra és versmondásra is sor került, ami a délután további részében, a szeretetvendégség közben is folytatódott, hiszen a jelenlévők közül többen elszavalták kedves versüket, elmondták rég megtanult imájukat, vagy közösen énekelték a kedves énekeket.

Az alkalmakon készült képek a Képtárban megtekinthetőek.

A Királyhelmeci Művelődési Központ, a Csemadok Hajdók Géza Alapszervezet, valamint a Zempléni Református Egyházmegye közös szervezésében december 19-én, azaz pénteken 18:00 órai kezdettel adventi koncertre kerül sor a királyhelmeci művelődési központban. A koncerten egyházmegyénk ifjúsági zenekara, a Reforgó zenekar és az ugyancsak keresztyén énekeket előadó Emmánuel együttes is fellép, s teszik ezt azzal a céllal, hogy Istent dicsőítő énekekkel segítsék a hallgatókat elcsendesedni, lélekben az ünnephez, karácsony titkához közelebb kerülni. Az adventi koncertre a belépőjegy ára 2,- €, amely elővételben a királyhelmeci könyvesboltban, valamint a művelődési központban vásárolható meg.

A Királyhelmeci Református Egyházközség magyarországi testvérgyülekezete, a kisvárdai gyülekezet is csatlakozott a Kárpát-medencei Nőszövetségi Imanaphoz és így idén, a kisvárdai nőszövetség által 2014. december 7-én 15:00 órakor kezdődő istentiszteleten is Felvidékért imádkoztak. Az alkalomra gyülekezetünk tagjait is meghívást kaptak. Az imanapi alkalmon gyülekezetünk lelkésznője, Molnár Éva szolgált igehirdetéssel.


Pár évvel ezelőtt azzal a kérdéssel kerestek meg a hollandiai magyar gyülekezetből, hogy nem tudnánk-e diót küldeni, mivel a karácsonyi ünnepkör alkalmain előszeretettel fogyasztják az ottani magyar testvéreink a diós és mákos bejglit; ami – érzésem szerint – egy kis otthoni (értsd magyarországi, kárpát-medencei) ízt, hangulatot, érzést is becsempész az ünnepbe. Istennek legyen hála, hogy a gyülekezet három diófáján akkor szép termés volt, így tudtunk küldeni, s azóta is számon tartjuk a vianeni gyülekezetet. Azóta is összegyűjtjük a lehullott diót, s tesszük ezt azzal a céllal is, hogy a termésből ajándék lesz. Így történt ez idén is és a gyűjtés, majd némi szárítás után meghirdettük a gyülekezetben a diótörést, amelyre szép számmal jöttek a gyülekezeti tagok. Szükség is volt a sok segítő kézre, hiszen volt mit törni és tisztítani, de a munkával egy délelőtt alatt tudtunk végezni, s ami öröm, hogy mindez nem csak a munkáról, feladatvégzésről szólt, hanem az együttlétről is. Kedves felajánlásnak köszönhetően volt erre az alkalomra is egy kis sütemény, de a serény kezek munkálkodása közben az ugyancsak felajánlásból érkező sütőtök is elkészült a sütőben, és a diótörés mellett megkezdett beszélgetés a frissítő fogyasztása közben folytatódhatott. Szolgálat ez mások felé, jelen esetben a hollandiai magyar testvéreink irányába, de hiszem, hogy e szolgálat a helyi közösségünket is építi, erősíti.

A mai fiatalokat nem érdekli Kálvin – gondolják sokan, s való igaz, hogy a ma felnövekvő generáció és a XVI. század reformátora közötti öt évszázad megnehezíti, hogy gyülekezetünk ifjai számára érdekes legyen a magával is szigorú Kálvin János. Erre, mármint a reformáció neves alakjának élete utáni érdeklődésre cáfoltak rá némileg azok a fiatalok, akik 2014. november 22-én részt vettek a Zempléni Egyházmegye 3in1 elnevezésű ifjúsági alkalmán Királyhelmecen. A Kálvin emlékévek zárása kapcsán az alkalom szervezői fontosnak tartották, hogy az eltelt évszázadok ellenére a fiatalok is megismerjék azt a személyt, akiről „kálvinistáknak” neveztetnek.
Az egyházmegyei ifjúsági alkalom ezúttal is a Reforgó zenekar vezette énekléssel kezdődött, majd a helyi lelkipásztor, Molnár István köszöntötte a környező gyülekezetekből érkező fiatalokat és a Jer 1, 4-10 alapján szólt hozzájuk. Ezt követően Molnár Éva lelkésznő tartott egy rövid előadást Kálvin János életéről, a reformátor életének fontosabb állomásairól és elvégzett munkájáról. Öröm volt nézni, ahogy a fiatalok az előadást követő, előre beharangozott vetélkedőre készülve jegyzetelték a fontosabb adatokat, megbeszélték, hogy ki mit ír, mit tart fontosnak lejegyezni. Az előadást követően, a résztvevők öt csoportban járták végig a reformátor életének fontosabb állomáshelyeit, s így jutottak el Noyonba, Strasbourgba, Bázelbe és Genfbe, ahol különböző feladatokat kellet megoldaniuk hol közösen, hol egyénileg, s mindeközben, a helyes válaszokkal, feladatmegoldásokkal adománytallérokat kaptak, hogy felépíthessék a genfi akadémiát. Sikerült. Az ügyes csapatok minden helyszínen megoldották a feladatot, s a kiadott feladatlapot is probléma nélkül kitöltötték, így a vetélkedő végére az akadémia megépítéséhez szükséges adományok is összegyűltek.
Játékos formában ugyan, de mégis sok mindent megtanultak a fiatalok Kálvin életéből, s ha az évszámok nem maradnak is meg, vagy a különböző helyszínek idővel keveredni fognak, arra minden bizonnyal emlékeznek majd, hogy a reformáció vezéregyénisége mennyire szorgalmas és Krisztusa iránt elkötelezett volt egész életében, még a nehézségek, próbatételek ellenére is.
Az alkalom végén Kálvin János egyik imájával könyörögtek a jelenlévők, s a Reforgó ifjúsági zenekar vezetésével azt az Istent dicsérték, aki Ura volt Kálvinnak és Ura mindnyájunknak, akinek hála ezért az alkalomért, s akire nézve azt mondhatjuk – Kálvin után –, hogy egyedül Övé legyen a dicsőség.

A Zempléni Egyházmegyében közel öt évvel ezelőtt szervezték meg először a 3in1 ifjúsági alkalmat, amellyel a már konfirmált fiataloknak szerettek volna teret adni a találkozásra, s lehetőséget biztosítani az „egymás hite általi épülésre”, vagyis a lelki növekedésre. Időközben a korosztály kiszélesedett – legalábbis lefelé –, s már az első találkozások után nyilvánvaló volt, hogy a konfirmált fiatalokon túl a konfirmációi előkészítőbe járó ifjak is rendszeresen részt vesznek majd az egyházmegyei ifialkalmakon. Kezdettől fogva az volt az elképzelés, hogy lehetőség szerint havi rendszerességgel valósuljanak meg ezek az alkalmak, s mindig más-más gyülekezetben, ahol nem csak a helyszínt adják, hanem a helyiek a témát is kiválasztják és a „programot” is biztosítják, vagyis tartalommal töltik meg az ifjúsági délutánt. Az elmúlt években a Zempléni Egyházmegye 10 gyülekezetében volt 3in1 alkalom, s voltak gyülekezetek, amelyekben többször is várták az fiatalokat, akik hol többen, hol kevesebben vettek részt a nekik szervezett délutánokon. Bízunk azonban abban, hogy minden egyes helyszínen és alkalmon volt lehetőségük a fiataloknak hitükben épülni, Isten-ismeretükben előrébb jutni.
 A soron következő 3in1 ifjúsági alkalomra 2014. november 22-én, a királyhelmeci református gyülekezeti otthonban kerül sor 14:00 órai kezdettel. Tekintettel a Kálvin-emlékévek idén történő lezárására, Kálvin János halálának 450 éves jubileumára, a királyhelmeci szervezők a neves reformátor életén, szolgálatán keresztül szeretnék a 3in1 alkalomra érkező fiatalok figyelmét Istenre irányítani.

A bodrogközi települések egy része idén ünnepelte első ismert írásos említésének 800 éves jubileumát. Ez évforduló kapcsán Királyhelmecen és több környékbeli településen is volt alkalom az ünneplésre és a hálaadásra. A sok-sok kulturális programmal teletűzdelt településenkénti ünneplések mellett a királyhelmeci református gyülekezet fontosnak tartotta a tényleges visszatekintést, az elmúlt évszázadoknak az áttekintését, régiónk és egyházunk vonatkozásában egyaránt. Már az alkalom szervezésekor nyilvánvaló volt, hogy az elmúlt évszázadoknak csak a legmeghatározóbb, fordulópontokat jelentő eseményei említésére ad majd lehetőséget az a történelmi szimpózium, amelyre 2014. november 9-én a királyhelmeci Városi Művelődési Központ kistermében került sor. Bizonyosak voltak afelől, hogy egy délután alatt lehetetlen mindenre kiterjedő, 800 évet átfogó előadást tartani, ugyanakkor fontosnak tartották, hogy népünk és egyházunk múltjára közösen, királyhelmeciek és környékbeliek ilyen módon is emlékezzenek. Ebben az emlékezésben, a történelmi visszatekintésben három előadó volt segítségül, akik különböző oldalról közelítették meg a témát. Prof. PhDr. Kónya Péter, PhD., az Eperjesi Egyetem előadója Királyhelmec városának múltját vázolta fel a téma nagyságát tekintve nagyon is szűkös időkeretben. Előadásában kitért az évszázadok során itt élő, a várost birtokló, olykor csupán bitorló családokra és tetteikre, valamint a városnak a régióban betöltött szerepére és fontosságának időközbeni változásaira. Röviden érintette a reformáció korát is, azonban a város és a régió egyháztörténeti vonatkozásait már a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanára, Prof. Dr. Dienes Dénes osztotta meg a szép számú hallgatósággal, hiszen ő „Egyház a történelemben, történelem az egyházban” címmel tartotta meg előadását. A korabeli feljegyzések, egyházlátogatási jegyzőkönyvek idézésével sokszor csalt mosolyt a történelem iránt érdeklődő jelenlévők arcára, amely feljegyzések által a korabeli egyházi, gyülekezeti élet gyakorlatába is bepillantást nyerhetett a hallgatóság. Harmadik előadóként Furik Csaba, Kassa Megye képviselője, a kisgéresi gyülekezet gondnoka és a falu polgármestere állt a pulpitus mögé, aki korban, s így a jelenlévőkhöz is talán közelebb lévő témát boncolgatott, hiszen a XX. század történelmét, Királyhelmecet és a régió településeit is érintő politikai döntéseket elemezte, amely döntések népünkre és egyházunkra nézve is szörnyűségesek, jelenünket is meghatározó rendelkezések voltak.
A vasárnap délutáni történelmi előadások által csupán megsejthettünk valamit az elmúlt évszázadokból, azok olykor felemelő, máskor inkább lesújtó eseményeiből. Azonban – ahogyan oly gyakran emlegetik – mivel múlt ismerete nélkül nincs jövő, így még ha sokszor feledésbe kívánják is meríteni a múltat, vagy éppen nyilvánosan tagadni és megváltoztatni akarják is azt, a jövőnk és a felnövekvő generációk miatt fontos a múlt megismerése. A királyhelmeci református gyülekezet vezetői, mint a hiánypótló alkalom szervezői bíznak abban, hogy ha csak kevéssel is, de a történelmi szimpózium megszervezésével hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy Bodrogköz központjának település- és egyháztörténetét jobban megismerjék, s így kicsit talán ragaszkodóbbakká, a szülőföld iránt elkötelezettebbekké váltak mindazok, akik ez alkalomra ellátogattak.

Királyhelmec és Kisvárda városa évek óta testvérvárosi kapcsolatot ápol egymással, amely kapcsolatnak látható jelei is vannak, hiszen a két város kölcsönösen részt vesz egymás kulturális rendezvényein, alkalmain. A két város református gyülekezete között mindeddig nem volt megállapodás az egymásra való odafigyelésre vonatkozólag, de ennek ellenére többször volt az elmúlt években lehetőség arra, hogy egymás szolgálatába betekintsenek, vagy hogy közösen alkalmat szervezzenek. E találkozások során merült fel annak a gondolata, hogy a két gyülekezet között testvérgyülekezeti megállapodás szülessen, amelynek aláírására, az eddigi kapcsolat „hivatalosítására” 2014. szeptember 28-án, a királyhelmeci református templomban, ünnepi istentisztelet keretében került sor.
A vasárnap délelőtti istentiszteleten Nt. Százvai László, kisvárdai főlelkész a Mk 3,13-19 alapján hirdette az igét. Ezt követően Nt. Molnár István, királyhelmeci lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket, majd beszédében elmondta a testvérgyülekezeti megállapodás előzményeit, a két gyülekezet eddigi kapcsolatát, szolgálatuk közös pontjait. Utalt rá, hogy bár a Megváltó Jézus Krisztusban eddig is testvérei voltak egymásnak, de ez a testvéri kapcsolat hivatalos formát is ölt a megállapodás aláírásával, amely megállapodás deklarálja, hogy „imádságban hordozzuk egymást, élő kapcsolatot ápolunk gyülekezeteink között, és mindent megteszünk azért, hogy szolgálatunkkal áldjuk és magasztaljuk határtalan szeretettel átölelő Istenünket.”
Nt. Százvai László bemutatta a kisvárdai gyülekezetet, annak szolgálati területeit, majd ezt követően Valla Gábor felolvasta a testvérgyülekezeti megállapodás szövegét és annak aláírására szólította a királyhelmeci és kisvárdai lelkészeket és gondnokokat.
A megállapodás aláírása után a kisvárdai gyülekezetek gondnokai átadták ajándékukat, hímzett nemzeti zászlót a királyhelmeci gyülekezetnek, amit Nt. Molnár Elemér, királyhelmeci lelkipásztor a Himnusz eléneklése után a gyülekezettel együtt megáldott.
Az istentiszteletet Nt. Bogya-Kis Áron kisvárdai beosztott lelkész által vezetett kisvárdai kórus szolgálata, valamint Nt. Bogáti Attila, kisvárdai ifjúsági lelkész által vezetett ifjúsági csoport éneke és szavalata tette ünnepélyesebbé.